НАП иска цялата информация за българи в „Панамските документи”

DenNews.bg
12.04.2016
размер на текста:

Националната агенция за приходите (НАП) е изпратила официално искане до Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) по скандала „Панамските документи”.
Главният изпълнителен директор на НАП Бойко Атанасов иска агенцията да получи "цялата налична информация за българи и за български компании, за които има данни за офшорни сметки и за извършени операции".
Шефът на приходната агенция уверява, че получените данни ще бъдат използвани "единствено за упражняване на законоустановените правомощия на приходната администрация".
Атанасов прави важно уточнение, че "наличието на банкови сметки или операции в офшорни юрисдикции не означава задължително извършването на данъчни нарушения и престъпления, но независимо от това косвените доказателства за подобна активност би следвало да бъдат внимателно проучени".
Пред "24 часа" говорителят на НАП Росен Бъчваров обясни, че всеки гражданин или фирма, за които бъдат получени данни, подлежи на проверка. При установяване на нарушения може да се пристъпи и към ревизия.
Искането на НАП е по повод мегаразследване на Международния консорциум на разследващите журналисти, започнало след изтичане на данни към германския вестник "Зюддойче цайтунг".

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети