Google махна буквата "е "в чест на Жорж Перек

DenNews.bg
07.03.2016
размер на текста:

 Днес Google отбелязва 80 години от рождението на френския писател и режисьор Жорж Перек. Днешният Doodle, който показва името на търсачката Google с липсваща последна буква "e", е в памет на романа на Перек от 1969 г. "Изчезването" (La disparition).
Жорж Перек е роден на 7 март 1936 г. в Париж в семейство на еврейски емигранти от Полша. След като баща му, участвал като френски войник във Втората световна война, загива, майка му умира в лагера Аушвиц. Смъртта на родителите му и голяма част от родните му оказва голямо влияние върху творчеството на Перек.
Перек учи история и социология в Сорбоната, като започва да пише още през 1955 г. за литературните издания La Nouvelle Revue française и Les Lettres nouvelles. Той има редица произведения, като първият му роман е "Вещите: Една история от 60-те г." (Les Choses. Une histoire des années soixante) от 1965 г.
Перек е автор на единствения роман - липограма на XX век (вид литературно писане, при което в части на текста се изпуска буква или група от букви, често гласната "e"). Това е точно "Изчезването" (La disparition) - роман в 300 страници, в който нито веднъж не се използва буквата "e".
Един от най-известените роман на Жорж Перек е "Животът. Начин на употреба" (La Vie mode d'emploi), който излиза през 1978 г. и е издаден и на български език. Творбата е посветена на френския писател Реймон Кьоно, който умира преди романът да е публикуван.
Жорж Перес, заклет пушач, умира от рак на белия дроб на 3 март 1982 г. Днес драскулката на Google в негова чест се вижда в няколко страни, сред които Франция, Русия, България и Австралия.

източник: actualno.com

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети