Пловдивчани излизат на протест срещу събарянето на паметник на културата

DenNews.bg
07.03.2016
размер на текста:

Пловдивчани излизат на протест срещу започналото вече събаряне на емблематична сграда в Пловдив – бивш тютюнев склад паметник на културата. Протестиращите ще направят жива верига около сградата, чиито покрив и горни два етажа вече са разрушени.
Събарянето на сградата бе спряно от недоволни граждани вчера следобед. Складът е паметник на културата, заяви културологът Пенка Калинкова. „Точно там, където в момента кранът се опитва да свали дебела масивна стена, точно там са стенописите на големия български живописец Вълчан Петров", каза тя пред Нова тв.
Събарянето на най-красивият тютюнев склад започна в неделя. Заради допусната техническа грешка сградата не е вписана като паметник на културата, а за ценност е била посочена съседна. Тази грешка е трябвало да бъде поправена именно днес.
Някогашният тютюнев склад е реституиран преди седем години и сградата е частна собственост.
Не е ясно какви са инвестиционните намерения за терена. Проектът "Тютюневият град" е част от програмата, с която Пловдив спечели в надпреварата за Европейска столица на културата 2019.
Заедно с реализирания вече проект "Капана - квартал на творческите индустрии" е включен в клъстера „Градски мечти", който цели да оживи и обнови проблемни пространства, сгради и квартали.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети