Гърция ще настоява в Брюксел за преселване на бежанци в други страни

DenNews.bg
06.03.2016
размер на текста:

 Гърция ще се стреми на утрешната среща на върха ЕС-Турция в Брюксел към незабавно стартиране на процедура за преселване на голям брой бежанци в други страни поради факта, че границата на пункта Идомени е затворена, а бежанските потоци от Турция продължават. Това заяви гръцкият премиер и лидер на СИРИЗА Алексис Ципрас в реч пред Централния комитет на партията, съобщава агенция АНА-МПА.Ципрас добави, че на срещата на върха Гърция ще настоява всички страни от Евросъюза да поемат своите отговорности.

Гърция ще продължи да спасява бежанци, но посланието, което трябва да се изпрати, е, че пътят на бежанците към Европа не е през Егейско море, а директно от Турция, каза Ципрас.

Той поясни, че Гърция няма да се превърне в "склад за човешки души", че в момента в страната има 30 хиляди бежанци и че мобилизацията е голяма, най-вече на въоръжените сили, за осигуряване на подслон и изхранване на хората.

Гръцкият министър-председател обаче обясни, че Гърция не може сама да се справи с цялата тази тежест.

На фона на тежката ситуация и на затворените граници на пункта Идомени, както и на факта, че бежанските потоци от островите продължават, спешно е необходимо стартиране на процедура за преселване на бежанците в други страни, а също и постигане на едно ново споразумение с Турция за реадмисия на мигрантите, каза още Ципрас.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети