Извънреден съвет на ЕС за тероризма

DenNews.bg
24.03.2016
размер на текста:

 Съветът на Евросъюза по правосъдие и вътрешни работи се събира на извънредно заседание след терористичните актове в Брюксел. Продължава разследването на атентатите. Летището в белгийската столица остава затворено.Белгия е в траур за загиналите на 22 март при терористичните атаки в Брюксел. При атентатите загинаха най-малко 34 души, а близо 300 бяха ранени. Нивото на терористична заплаха в страната беше вдигнато до най-високата, четвърта степен. През изминалото денонощие градският транспорт поднови работа, но мерките за сигурност около спирки, метростанции и централната ЖП гара в Брюксел бяха засилени.

Международното летище "Завентем" остава затворено поне до събота.

По-рано турският президент Реджеп Ердоган заяви, че един от извършителите на терористичните актове в Брюксел, е бил задържан от турските власти през юни 2015 година и е бил депортиран в Белгия. По думите на държавния глава, белгийските власти са го пуснали в страната, въпреки предупрежденията на Анкара, че той „има връзки с терористи”.

Полицията в Брюксел отрече думите на турския президент. Те поясниха, че Турция е екстрадирала Ибрахим ал Бакрауи не в Белгия, а в Холандия, както и че не са знаели за възможната му съпричастност към тероризма.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети