Спортни клубове искали община Дупница да им осребрява банкети и разходи за алкохол

DenNews.bg
22.03.2016
размер на текста:

Сметки за проведени банкети, закупуван алкохол и други недопустими разходи са представяли спортни клубове в отчетите си към община Дупница. Това обяви днес председателят на Общински съвет Ивайло Константинов. На предстояща сесия на местния парламент предстои да бъдат гласувани размерите на субсидиите за клубовете. Както е известно, субсидиите се изчисляват по критериите на наредба на ОбС и се изплащат на база предоставени в срок отчети от страна на клубовете. Именно в тези отчети някои от президентите на клубове си позволили да оправдават разходи и да искат средства от общинския бюджет с фактури за гуляи.
Както писахме, ОбС удължи срока за предоставяне на отчетите, тъй като почти всички клубове не бяха готови или имаха грешки в документите. От общината пък бе предоставена експертна помощ, за да се влезе в срок.
„Аз поздравявам комисия, която ме изненада с компетентност и диалогичност. Присъствах на близо 7-часово заседание, на което бяха изчислявани и точкувани клубовете. Мога да гарантирам обективност при пресмятане и при разпределение на средства. До мен не е е стигнала информация да има недоволни клубове. Но дори да има недоволни, съм категоричен, че резултатът е базиран на обективни критерии, които са заложени в наредбата. Истина е, че има един мъглив момент в наредбата, който подлежи на коментар. Той е дали всички клуб трябва да представи до две класирания в рамки на едно състезание или до две класирания на всеки свой състезател. Духът на наредбата е, че всеки клуб трябва да представи до две класирания в рамките на едно състезание, а комисията го изтълкува до две класирания на всеки състезател на клуба. Така го смятаха, което не е по-малко вярно от първото. Би било невярно, ако за едни клубове бе смятано по единия начин, а за други по другия. В случая за всички клубове бе пресмятано по един и същи начин и резултатът е коректен”, посочи Константинов.
Той добави, че работата на Общински съвет е да гарантира обективност при разпределение на средства за клубовете, а самото изплащане на средствата е работа на общинска администрация. „Факт е, че миналата година някои от сумите не бяха изплатени. Често пъти обаче не може да бъдат доказани адекватни разходи. Следва сумите да бъдат разплатени от общинска администрация, след като клубовете са се отчели пред нея. Имаше случаи, в които са представяни разходи за банкети, купуван алкохол и други недопустими разходи. Тези клубове, които не са отчели адекватно разходите си, нормално, не би следвало да получат следваща сума”, добави председателят на ОбС.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети