Ивайло Константинов: Никой не знае какво ще се случи в ОбС след решението на съда

DenNews.bg
22.03.2016
размер на текста:

Решението на Върховния административен съд означава, че Общинската избирателна комисия трябва да се произнесе за новия състав на Общински съвет, а най-вероятно ще се наложи наново конституиране на ОбС. Така председателят на местния парламент в Дупница Ивайло Константинов коментира решението на ВАС от вчера, по силата на което нови избори за общински съветници в Дупница няма да има, но мандатите трябва да бъдат преизчислени и преразпределени.
„Предстои да бъдат броени всички 14 секции, чиито резултати бяха оспорени, а вероятно и други секции. Ние също имаме претенции, тъй като за ГЕРБ бяха преброени много недействителни бюлетини, което в последствие съда не го призна и присъди в наша полза. Така че, както се казва, картите се раздават от начало. ОИК трябва да брои и да пресмята. Въобще не е ясно кой трябва да излезе от ОбС. Истината е, че квотата (б.а. нужните гласове за едно място в ОбС) като квота ще се промени, което променя на практика и остатъците на всички партии. Никой в момента, включително и председателят на ОИК Здравко Василев, не знае отговора на въпроса какво ще се случи”, каза Константинов на днешната си пресконференция.
Председателят на ОбС добави, че в известен смисъл е изненадат от решението на ВАС. „Практиката до момента беше такава, че когато се стигне до промяна на квотата да има нови избори. Очевидно обаче ВАС приема доводите на ОИК и Движение 21, че 14-те оспорени секции могат да променят квотата, но не могат да опорочат избора. Истина е, че практика има и в двете посоки. Аз съм свикнал решения на съда да не коментирам. Така че в известен смисъл и съм и не съм изненадан”, коментира още ОбС-шефът.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети