Историческото посещение на Обама в Куба провали концерт на „Ролинг стоунс”

DenNews.bg
21.03.2016
размер на текста:

Проливен дъжд посрещна семейство Обама в Хавана. Снимка: reuters

Историческото посещение на американския президент Барак Обама в САЩ провали друго историческо събитие - дългоочаквания концерт на „Ролинг стоунс“ в Хавана. Концертът е бил насрочен за днес, но е отложен за след пет дни - 25 март. Обама пристига в Куба за два дни, петнадесет месеца след като започна процедура по нормализиране на отношенията между двете страни.
От групата се пошегуваха, че президентът ще подгрее публиката за тях. Концертът на рок гигантите е добавен в края на турнето им и ще бъде безплатен. „Ролинг стоунс“ е първата голяма рок банда, която ще свири в Куба.

Първата ои 88 г. визита на US президент започна в Куба нормално.
„Това е историческа възможност да се сближим пряко с кубинския народ”, каза Обама пред персонала на новооткритото посолство на САЩ. Дипломатите се бяха събрали в хотела, негова първа спирка след пристигането следобяд.
Кубинци гледаха автомобилната колона от балкони и дворове, докато Обама пътуваше към центъра на Хавана. Там го очакваше малка тълпа кубинци, въпреки тропическия проливен дъжд и затегнатите мерки за сигурност. Те скандираха „Да живее Обама! Да живее Фидел!”.
Обама изостави дългогодишната политика на Вашингтон, насочена към изолиране Куба. Той иска да направи тази промяна необратима, дори ако републиканците спечелят Белия дом в изборите на 8 ноември.
Остават обаче съществени пречки пред пълната нормализация на връзките и критиците на президента демократ казват, че посещението е преждевременно. Служители на САЩ признават, че то може да не донесе незабавни отстъпки от Куба за човешките права и икономическата свобода.
В неделя един минувач извика „Долу блокадата”, имайки предвид ембаргото на САЩ, което от 54 години дразни кубинците. Обама отговори с вдигане на дясната си ръка. По-рано той беше искал от Конгреса да отмени ембаргото, но този опит бе блокиран от републиканското мнозинство.
Днес Обама ще разговаря с президента Раул Кастро, но не и с неговия брат Фидел, революционния лидер. Той ще говори и пред бизнесмени. Във вторник той ще има частна среща с дисиденти, ще се обърне към кубинците по държавните медии и ще посети бейзболна среща.
Обама е първият действащ американски президент, който посещава Куба, след като Калвин Кулидж е пристигнал с военен кораб през 1928 г.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети