Актьорите в Дупница със заплати на чистачи, театърът не получава цялата си субсидия

DenNews.bg
02.03.2016
размер на текста:

Заплатите на актьорите в Дупница се равняват на месечните възнаграждения на чистачи, а театърът не получава субсидията от общината в целия й размер. Това обясни общинският съветник от Реформаторски блок Николай Табаков, който бе част от комисията проверила общинските бюджетни дейности.
„Дори не мога да използвам думата „обидно”. Това е цинично. Актьорите са лицето на Дупница. Културата и спортът са най-добрите ни посланици, а актьорите са оставени със заплати на чистачи. В проверката установихме, че одобрената субсидия, залегнала в бюджета за театъра е 150 000 лв., но има около 30 000 лв., които така и не стигат до театъра”, обясни Табаков, който е музикант и художник. Той предложи заплатите на актьорите да бъдат увеличени с поне по 50 лв. „Това са 4000 лв. на година. В края на краищата сумата не е огромна. Ще взема аз да инициирам нещо за събиране на тези пари”, посочи още Табаков, който често се включва в благотворителни събития и сам организира такива.
Думите му обаче предизвикаха д-р Матей Попниколов от ГЕРБ. „Ясно е, че никой не иска актьорите да вземат 400 лв., но всичко е въпрос на сметка и на баланс. Тя славят града, но пък лекарите спасяват хората. Театърът разчита изцяло на общината”, посочи д-р Попниколов.
В края на краищата съветниците подкрепиха предложението на председателя на Общински съвет Ивайло Константинов да бъде открита позиция на мениджър в театъра, който да се занимава изцяло с организацията на трупата и сградата, така че да влизат повече средства в касата на културната институция.

Забележка бе отправена към Регионалния исторически музей – вместо да има печалба от дейността му, той също разчита на пари от общината.
Освен това ще се търси сграда, в която да бъде преместен музея, така че да бъде по-достъпен, а и да има място за експозиции.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети