Няма данни за пострадали българи при атентата в Истанбул

DenNews.bg
19.03.2016
размер на текста:

Пет вече са жертвите,  а 36 бяха ранени при самоубийствен атентат на оживена търговска улица в центъра на Истанбул. Пета жертва е самият атентатор. Поне 12 от пострадалите са чужденци, включително израелци.

Нападението е четвърто по рода си в страната за тази година. Засега външното ни министерство няма данни за пострадали българи. Уликите сочат, че ударът е дело на групировката "Ислямска държава" или Кюрдската работническа партия, обявиха турските власти.Взривът проехтя около 11 часа край правителствена сграда на улица Истиклял в европейската част на Истанбул - популярно място сред туристи и местни жители. Районът беше евакуиран заедно с голяма част от близкия площад Таксим. В небето се появиха хеликоптери.

Атентаторът е планирал удар на по-оживено място и в различно време, но е бил възпрепятстван от полицията и е задействал бомбата от страх, на път към действителната цел, съобщиха турските власти. От пет месеца Турция е травматизирана от безпрецедентна серия бомбени атентати в Анкара и Истанбул, отговорност поеха Ислямска държава и кюрдски групировки.

Терористични групировки атакуват цивилни защото губят битката с турските сили за сигурност, заяви президентът Ердоган. "Нека не се срещаме навън" стана популярна фраза в Истанбул след последния удар в Анкара с 35 жертви само преди седмица. В четвъртък и петък от съображения за сигурност Германия затвори консулството си край атакуваната днес улица.

Властите в Истанбул подцениха германските опасения, но за съжаление Берлин се оказа прав, отбелязва BBC. 12 германски туристи загинаха при самоубийствен бомбен атентат в Истанбул през януари. За нападението беше обвинена групировката Ислямска държава.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети