Кмет иска да прави доброволни формирования за залавяне на мигранти

DenNews.bg
18.03.2016
размер на текста:

Младежи да бъдат обучавани в бившите гранични застави да залавят нелегални мигранти. Такава идея има кметът на Тополовград Божин Божинов.
„Тази идея съществува още от миналата година. Тогава започнаха да възникват много локални пожари в района на община Тополовград по границата. Мигрантите, преминавайки, се губят в местността, палят огън, за да може каналджиите да ги намерят и от тях се разрастват пожари", обясни пред "Фокус" Божинов.
"Създаваха доста проблеми, пожарите се разнасяха и дори имаше вероятност да преминат към Турция един-два пъти”, разказа той.
Кметът на Тополовград обясни, че общината, съвместно с Историческия музей в града работят по идеята за създаване на доброволни формирования или сдружения в центрове за обучение в охрана, природосъобразен живот и отбрана на държавната граница.
„Кръстили сме го „Учение, труд и отбрана”. Към момента има вече около 200 души, които са съгласни да се включат към тези доброволни формирования и да започнем едно обучение. Искам в тази идея да включа и учениците от 10-ти клас”, посочи Божинов.
„Ще изпратим писма до министъра на вътрешните работи и министъра на обраната, в които ще помолим Министерството на вътрешните работи да предостави безвъзмездно на община Тополовград двете застави – 14-а и 15-а в село Филипово и в село Присадец. Общината се ангажира да освободи поне една от двете застави, да сложим дограми, да сменим покрива, да направим помещения с легла и кухни, за да може тези доброволни формирования да имат база. От Министерство на отбраната ще искаме да ни осигурят и предадат военни, както и учебни оръжия, с които да обучим учениците”, поясни Божинов.
„Предполагам, че това ще въздейства и на морала, и на отношенията им към родителите и близките. Имам за себе си поне чувството, че тези хора, които ще се включат в тази идея, ще станат по-различни”, отбеляза още кметът пред „Фокус”.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети