ЕС дава на Турция милиарди евро и безвизово пътуване в Шенген за мигрантите

DenNews.bg
18.03.2016
размер на текста:

Лидерите от Eвропейския съюз договориха обща позиция за споразумението, което предстои да се сключи с Турция за приемането на мигранти. Договорката между 28-те лидери на ЕС ще бъде представена на турския премиер Ахмет Давутоглу тази сутрин. Предвижда се всички мигранти, опитали се да стигнат Гърция от Турция, да бъдат връщани обратно. В замяна Брюксел ще предложи на Анкара финансова помощ и безвизово пътуване в държавите от Шенген. Появиха се обаче и критики, че договореният план е по ръба на международния закон и е трудно да бъде приложен. Освен това договорените допълнителни 3 милиарда евро за Турция се оказват под условието, че Aнкара похарчи първите 3 милиарда по предназначение и покаже конкретни резултати.
След приключването на първия ден от срещата на Европейския съвет в Брюксел, германският канцлер Ангела Меркел каза, че едно от условията за либерализиране на визовия режим с Турция е турското законодателство да отговаря на международните стандарти за гарантиране защитата на бежанците. Тя отбеляза, че европейските държави се стремят към споразумение с Анкара, но преговорите няма да са лесни.
„Ние се договорихме още да не изпускаме от поглед алтернативните маршрути на бежанците, включително през Италия. Разговорите, като цяло, бяха конструктивни", каза Меркел.
От 35 глави в преговорното досие за присъединяване към ЕС, Турция вече е отворила 15 от тях и иска да бъдат отворени още шест - енергетика; съдебна власт и човешки права; правосъдие, свободи и сигурност; образование и култура; международна политика и политика на отбрана и сигурност.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети