Започна процедура за импийчмънт на президента Дилма Русеф

DenNews.bg
18.03.2016
размер на текста:

Бразилските депутати стартираха процедура за импийчмънт на президента Дилма Русеф.
Учредена е комисия от 65 депутати, която да изготви доклад и да прецени дали да продължи процедурата срещу Русеф, която е обвинена от опозицията в измами при отчитането на държавните средства през 2014 г., когато бе преизбрана, и през 2015 г.
Ако се препоръча импийчмънт, докладът ще бъде предаден на долната камара на парламента, където ще са нужни гласовете на две трети от депутатите за обвиняване на Дилма Русеф пред Сената. В противен случай процедурата се анулира.
Ако бъде обвинена, тя ще бъде временно отстранена от длъжност за срок до 180 дни. В Сената ще са нужни две трети от гласовете (54 от 81) за незабавното й сваляне от власт. В противен случай тя веднага може да поднови работа.
Ако Русеф свалена от поста, вицепрезидентът Мишел Темер ще стане изпълняващ длъжността президент до изборите през 2018 г.
През последните дни протестите срещу Русеф се възобновиха с пълна сила, след като бе разпространен телефонен запис между нея и бившия държавен глава и нейн ментор Лула да Силва. От думите на Русеф става ясно, че да Силава ще получи министерски пост, за да се предпази от криминално преследване по обвинения за корупция.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети