Нови протести в Бразилия след скандален разговор между Русеф и експрезидента

DenNews.bg
17.03.2016
размер на текста:

Протестите в Бразилия избухнаха с нова сила, след като се разбра, че президентът Дилма Русеф е назначила бившия държавен глава Лула да Силва на ключовия пост министър на правителството, отговарящ на функцията на министър-председател, каквато липсва в президентските републики.
Назначението осигурява имунитет на Лула, обвинен в облагодетелстване от корупционния скандал в държавната нефтена фирма "Петробраз". Лула отхвърля категорично обвиненията.
Самата Дилма Русеф е застрашена от процес на импийчмънт заради административни стъпки, третирани от опозицията като злоупотреба с власт. От новата си позиция Лула би могъл да ѝ помогне, като използва авторитета и комуникативността си, за да убеди опозиционни депутати да подкрепят президента.
Демонстрантите по площадите обаче кипнаха заради новото назначение, защото го приеха като опит за измъкване на Лула от правосъдието и като стремеж на президента да прикрие своя ментор, потъпквайки надпартийната си позиция.
Катализатор на възмущението стана запис на телефонен разговор от вчера между Дилма и Лула, разпространен от съдията, който разследва делото "Петробраз" и персонално Лула – Серхио Моро. От разговора личи, че президентът изпраща на Лула документ за назначаването му и го съветва да го използва при нужда. Опозицията тълкува това като подтикване към укриване от правосъдието. От президентството уверяват, че ставало дума за чисто формален акт за в случай, че Лула не успее да дойде персонално в президентския дворец за назначението си.
Хиляди гневни демонстранти са струпани в административния квартал на столицата Бразилия и на централната пътна артерия в Сао Пауло – Авенида Паулиста, и скандират "Импийчмънт веднага!". Източник: БНР

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети