ВМРО: Фирма, финансираща терористи в Близкия изток, е приютила джамия в столичния жк "Люлин"

DenNews.bg
17.03.2016
размер на текста:

 На 18 март (петък) 2016 г. от 12.00 ч. ще се проведе граждански протест срещу нерегламентиран религиозен храм в столичния квартал „Люлин". Протестиращите се събират в петък по обед на паркинга на „Кауфланд" в „Люлин – 6". Акцията се организира в социалната мрежа „Фейсбук" https://www.facebook.com/events/489320094591635/.

ВМРО подкрепя протеста и представители на партията ще участват в него. От люлинската структура на ВМРО искат премахване на незаконния ислямистки сборен пункт от квартала=

Вчера лидерът на ВМРО и заместник-председател на Народното събрание Красимир Каракачанов внесе в парламента въпрос до министър-председателя Бойко Борисов по темата. По правилник премиерът трябва да отговори в срок до 48 часа.

 

Ето и пълният текст на писмото:

ЧРЕЗ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

ЦЕЦКА ЦАЧЕВА

ДО

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

НА РЕПУБЛИКА БЪГАРИЯ

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

 

В Ъ П Р О С

от Красимир Каракачанов – народен представител от ПГ на Патриотичен фронт

 

На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и на чл. 91 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, внасям актуален въпрос

Относно: Дейността на Мюсюлманско настоятелство в ж.к. „Люлин", община София

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

През последните дни в публичното пространство се появи информация за мюсюлмански молитвен храм в района на столичния квартал „Люлин". Теренът, върху който се намира това мюсюлманско настоятелство, маскирано като склад, е собственост на фирмата „Смолян Интернасионал". Съдружник в нея е Хусейн Одех Абу-Калбайн, чието име фигурира в доклад на бившия американски посланик Джон Байерли като председател на фондация „Тайба". Бизнесите, свързани с „Тайба", оперират като пунктове за трансфер на пари към екстремистки групи в Близкия изток.

Фондация „Тайба" пък е правоприемник на две организации за проповядване на радикален ислям, а именно – организацията „Дар ал Иршад" и организацията „Ал Вакф ал Исламия" – и двете забранени в България и в много европейски държави.

На свой ред основателят на Фондация „Тайба" в България – йорданецът Абдурахмах Такан, е експулсиран от страната ни за проповядване срещу държавата. Целта на фондацията е била радикализиране на българското мюсюлманско население и финансовото подчиняване на Главното мюфтийство в България.

Същата тази фондация „Тайба" е подпомогнала финансово изграждането на джамията „Абу Бекир" в Пазарджик, за която българският съд установи, че е била място за проповядване и насаждане на религиозна омраза и непоносимост към европейските християнски ценности.

Аз лично през последните няколко седмици многократно съм сезиран от граждани на столичния мега-квартал „Люлин", които са сериозно притеснени, че въпросният обект действа като религиозен център, в който се проповядва радикален ислям.

В тази връзка и предвид, че според чл. 34 от Закон за вероизповеданията, според който „Министерският съвет осъществява държавната политика в областта на правото на вероизповедание." чрез предвидената за целта в чл. 35 от същия закон Дирекция „Вероизповедания" към Министерски съвет, както и според разпоредбите на чл. 2, ал. 1 от Закона за държавна агенция „Национална сигурност", в чиято компетентност по чл. 4, ал. 1 е включена и дейността на агенцията за защита от международен тероризъм и екстремизъм, както и финансирането им (т. 11 и т. 13), моля да ми отговорите на следните въпроси:

Запознати ли са подчинените на Министерски съвет отговорни органи и служби с дейността, която се извършва в този молитвен дом и налице ли са основания за притеснение, че там се проповядва радикален ислям, насочен както срещу националната ни сигурност, суверенитет и идентичност, така и срещу европейските ни партньори?

Фондация „Тайба" понастоящем извършва ли дейност на територията на Република България под някаква друга форма или правоприемник и ако е така, то контролират ли се нейните връзки с радикални ислямски среди в Близкия изток, Саудитска Арабия и други части от света, в които се подготвят терористи?

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети