Ислямска държава губи територии, влияние и пари

DenNews.bg
16.03.2016
размер на текста:

Терористичната групировка "Ислямска държава" е изгубила 22% от територията, която контролираше в Сирия и Ирак, както и 40% от приходите си за последните 14 месеца, предаде ТАСС, като цитира анализ на американската консултантска компания Ай Ейч Ес.
По оценки на анализаторите на компанията за последните три месеца територията под контрола на ИД е намаляла с 8 процента.
Отвоюването на гранични пунктове между Сирия и Турция, северно от град Ракка, затруднява операциите на ИД за транспортиране на петрол, допълва аналитичната фирма. Сега тези пунктове се намират под контрола на сирийски кюрди.
Броят на екстремистите, които поемат от Великобритания и Близкия изток за териториите под контрола на ИД, също е намалял в последно време. Тази тенденция е свързана със загубата на територии в Сирия, ликвидирането на главатари на ИД и намаляването на финансирането за терористичната организация.
Иракски издания съобщават, че кюрдските сили в Ирак, една подкрепяна от Иран шиитска милиция и иракската армия ще започнат в скоро време офанзива, за да изтласкат бойците на ИД от северния иракски петролен район Киркук, предаде Ройтерс.
Операцията ще приближи противниците на ИД още по-близо до Мосул, най-големия иракски град под контрола на джихадистите. Източник: Дарик

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети