Шефът на ВиК-Дупница: Влизането ни в асоциация ще доведе до по-скъпа водата, а ако повишим цената сами ще се справим

DenNews.bg
15.03.2016
размер на текста:

Влизането на ВиК-Дупница в асоциация моментално ще доведе до поскъпване на водата и то бе гаранции, че ще получим нужните средства за подмяна на старите водопроводи, затова преди да се съгласим, трябва да получим гаранции. Това коментира управителят на ВиК-Дупница Илия Илиев на пресконференция днес, като на няколко пъти посочи, че решението не е в неговите правомощия.
„В момента цената на водата в общината не е променяна от 2010 г. и е 1,37 лв. с ДДС.

 

По груби сметки влизането в асоциация с Кюстендил ще означава поскъпване с 50-60 ст.

 

Според мен обаче едно увеличение на цената със само 20 ст. ще акумулира ресурс от около 400 000 лв., с който ние сами ще можем да подменяме водопроводи. През миналата година сме сменили над 3 км стар водопровод и тази година продължаваме. В бизнесплана на ВиК не е записано повишаване на цената и аз не съм човекът, който ще го предложи. Факт е обаче, че цената не е променяна от години, а цените на суровините, с които ние работим постоянни расте. Увеличават се и авариите, тъй като мрежата все повече остарява”, обясни още Илиев.
Той отново повтори, че ВиК мрежата в общината е тотално остаряла и е необходима подмяната на 200 км водопровод. „Ако влизането във ВиК асоциация ще ни осигури финансиране съм принципно съгласен, но трябва да се дадат накакви гаранции, че ще получим пари. Опасявам се, че може да стане така, че хем да влезем в асоциация, хем да останем без пари за подмяна на водопровода. Тогава ще стане още по-лошо. Нужни са ни около 50-60 млн. лв. само за нови водопроводи, без изграждането на пречиствателна станция за питейна вода”, посочи още управителят на ВиК.

 

Илиев коментира и изказване на общинския съветник от ОДБ Костадин Костадинов в което управителят е обвинен, че е натрупал над милион задължения.


„Костадинов твърди, че съм поел дружеството с почти нула задължения, а аз съм човекът направил един милион дългове, заради което иска оставката ми. Разбирам, в навечерието на избори някои хора опитват да демонстрират активност, но не искам това да става на гърба на мен или на ВиК. В одитния доклад от 19.10.2012 г., което е една седмица преди да поема дружеството, в точка 2 е записано, че задължения към 30 септември 2012 г. са общо 937 887 лв. Няколко месеца по-късно – в началото на 2013 г., ВиК бе осъдено от ВиК-Кюстендил за сумата от 260 000 лв. за неплатена вода за 2007, 2008 и 2009 години. Като съберем тези две цифри става ясно, че общо задълженията са били 1 200 000 лв. Това съм наследим аз и имам да изплащам, т.е. задълженията при назначаването ми не са почти нула. По счетоводен баланс към 31.12.2015 г. задълженията на дружеството са 908 000 лв., като в тях влиза и покупка на новия багер за 100 000 лв. Т.е. 1/3 от наследените задължения са намалели и имаме чисто нов багер, чиято покупка бе наложителна. Съветвам Костадин Костадинов, ако ми иска оставка да си измисли друг повод, но не и този”, обясни Илиев.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети