Спите ли само по 6 часа, това е все едно хич да не сте спали

DenNews.bg
15.03.2016
размер на текста:

 Ако редовно спите само по шест часа на денонощие, то вашата продуктивност в резултат може да спадне по същия начин, както ако не сте спали две денонощия поред. До този извод са стигнали екип учени от Медицинската школа на Пенсилванския университет.
Изследователите са провели експеримент с участието на 48 души на възраст 21–38 години, които били разделени на четири групи. Първата в продължение на две седмици спала по осем часа на денонощие, втората – по шест, а третата – по четири часа. Четвъртата трябвало да прекара три денонощия без сън.
По време на опитите учените редовно проверявали нивото на когнитивно функциониране на участниците и скоростта на техните реакции.
Станало ясно, че тези, които спели по осем часа, показвали най-добри резултати, докато спалите само по четири часа се справяли с тестовете по-зле от тях през целия ден.
Но най-голямата изненада за учените били резултатите от групата, спала по шест часа. Първоначално те се представяли добре, но само до 10-ия ден от изпитанията. В последните дни от експеримента тя изпитвала такова снижаване в нивото на продуктивност, както и при хората, които трябвало да не спят.
Шестчасовият сън се оказал сравним по ефект с принудително безсъние, което продължава две денонощия. И макар че представителите на тази група не усещали особена сънливост, все пак "недоспиването" очевидно се отразило на резултатите от тестовете.
Източник: Actualno.com

 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети