Крайната десница шамароса Меркел

DenNews.bg
14.03.2016
размер на текста:

Германският канцлер Ангела Меркел получи червен картон на регионалните избори, провели се вчера. „Черна неделя за Меркел, предупредителен изстрел за канцлера, разочаровани християндемократи, минали в другия лагер, стига толкова мигранти”, това са само част от реакциите на медиите.
"Неуспех за Меркел, крайната десница набира сила в Германия" - така в. "Ню Йорк таймс" обобщава в заглавие резултатите от вчерашните регионални избори в три германски провинции.
Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), която яростно се противопоставя на гостоприемството на Ангела Меркел към бежанците, постигна стряскащо високи резултати в регионалните избори и нанесе удар на канцлерката, която се опитва да сключи споразумение с Турция за намаляване на мигрантския поток, пише изданието, цитирано от БТА.
В регионални избори, които показаха колко силно се е отразила бежанската криза на политиката и ежедневието в Германия, десноцентристкият Християндемократически съюз (ХДС) на Меркел не успя да спечели в двете западни провинции Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц, където преди време очакваше победа.
В източната провинция Саксония-Анхалт ХДС са първи, но популистката националистическа партия АзГ, основана през 2013 г., е само на пет процентни пункта зад тях.
Анализатори отбелязват, че въпреки относително слабото представяне на партията на Меркел, двама премиери на провинции от други партии, които подкрепят политиката й за бежанците, са запазили местата си. Представителят на Зелените печели в Баден-Вюртемберг, а социалдемократът печели в съседен Райнланд-Пфалц, пише вестникът.
Преподавателят по политология от университета "Йоханес Гутенберг" в Майнц Юрген Фалтер заявява в телефонно интервю за "Ню Йорк таймс", че сериозното напредване на АзГ в трите провинции (където резултатите й са между 12 и 24 процента) е "ясен предупредителен изстрел за политиката на Меркел към бежанците".

Той обаче добавя, че Меркел няма причина да се бои за поста си, било то като партиен лидер или като канцлер. Тя няма сериозни съперници, а свалянето на канцлера е сложен процес, отбелязва изданието.
Избирателната активност съществено се покачи и в трите провинции - до 70 процента в Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц и 61 процента в Саксония-Анхалт.
Анализи на избирателните групи показват, че АзГ получава подкрепа от хора, които обикновено не гласуват и от разочаровани християндемократи, но също от поддръжници на социалдемократите и на крайнолявата партия "Левите", отбелязва "Ню Йорк таймс".
"Германските избиратели към Ангела Меркел: Стига толкова мигранти", е заглавието на в. "Вашингтон пост", който отбелязва, че АзГ привлича избиратели, които досега рядко или никога не са гласували.
"Черна неделя за канцлерката Ангела Меркел. Тя дълго време се надяваше, че въпреки съпротивата към политиката й за бежанците ще може да спечели в две провинции. В крайна сметка обаче това не стана. Меркел ще трябва да живее с упрека, че е допуснала трайното настаняване на АзГ", пише в сайта си седмичникът "Шпигел".
"Билд" отбелязва в сайта си, че двете партии, които доминират политическия живот в Германия от 1945 г. - Християндемократическият съюз и Германската социалдемократическа партия "трябва да ближат раните си след този важен тест на политиката към бежанците". Антиимигрантската партия АзГ разтърси политическия пейзаж на Германия със значителен напредък в регионалните избори и за пръв път влиза в парламентите на три провинции, възползвайки се от растящия гняв от бежанската политика на Ангела Меркел, пише в. "Гардиън".
След влизането на АзГ в провинциалните парламенти популистката партия едва ли ще остане "временно явление", както твърдеше Меркел в интервю миналата седмица, отбелязва вестникът.
Водещият кандидат на АзГ в Саксония-Анхалт Андре Погерунг заяви:

"Постигнахме нещо много важно - мобилизирахме много негласували досега избиратели да участват в тези избори, нещо което старите партии не успяха да направят."
Според цитирания от "Гардиън" вестник "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг", оспорването на властта на германската канцлерка заради лошите резултати на партията й е "слабо вероятно, но не и изключено".
Меркел сега отново ще се изправи пред възобновен дебат в партията й за изборната цена на бежанската й политика, но сега може да покаже, че оспорването на поетия от нея курс коства висока политическа цена.
"Гардиън" припомня, че рейтингът на Меркел отново се покачи след спадането му в началото на годината. Според публикувано миналата седмица допитване на института Форса, канцлерката се радва на 50 процента подкрепа, най-високата за нея от началото на годината. Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети