Сграда паметник на културата е разрушен и в Харманли

DenNews.bg
10.03.2016
размер на текста:

Близо стогодишен тютюнев склад - деклариран паметник на културата от 1977 г., е бил съборен и в Харманли. Събарянето на сградата е извършено на 21 февруари.
За случаят - протекъл по сходен начин с този на склада "Ориенттабако" в Пловдив, алармира общинският съветник от Харманли Светлана Николова, която от месец пита общината и културното министерство паметник ли е ценната сграда и как и защо е допуснато събарянето й. Общината твърди, че не разполага с такива данни, но справката на Николова на място в Националния институт за паметниците на културата показа, че сградата е декларирана за паметник през 1977 г. "Дайте ми съвет! В Харманли гражданското общество не е така силно, както в Пловдив", апелира Николова във "Фейсбук".
Днес министерството на културата потвърди статута на сградата и обяви, че ще направи спешна проверка.
"Събарянето на 92-годишната сграда в Харманли стана в неделя, в пълно информационно затъмнение, като ден преди разрушаването имаше само кратко обявление в профила на община Харманли в социалната мрежа "Фейсбук", че такъв акт предстои. Сградата на Тютюнева промишленост бе сред символите на града ни и се явяваше свидетелство за един от основните градообразуващи фактори на Харманли – тютюневата промишленост. Тя е и на корицата на юбилейното издание "История на град Харманли", посветена на 500-годишната ни история. В последните години сградата бе много занемарена и от нея падаше мазилка", пише в писмо до медиите Николова.
Становището на общината е, че тя "няма данни опасната сграда да е в списъка с недвижими културни ценности в град Харманли".
Както е известно, събарянето на тютюнев склад паметник на културата разбуни духовете и в Пловдив. Собствениците на сградата преминаха към разрушаването й също в почивен ден, като са унищожени покрива и горните два етажа на склада. И по този случай министерство на културата извършва проверка, а преди дни Вежди Рашидов призова собствениците да възстановят напълно сградата.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети