Великобритания подарява на България 40 военни коли за границата

DenNews.bg
10.03.2016
размер на текста:

 Великобритания ще подари на българското правителство военни автомобили в помощ на граничната полиция въпреки твърденията, че балканската държава допуска нарушения на правата на мигрантите, пише вестник The Guardian.

Днес германски медии упрекнаха България, че не пази границата си с Гърция.

Британският министър на отбраната Майкъл Фалън е дал разрешение за предаването на 40 автомобила "Ленд Роувър", които ще бъдат използвани за залавяне и връщане на бежанци по границите на България с Турция и Сърбия.

Решението разгневи правозащитниците, които твърдят, че българските правоохранителни органи връщат неправомерно кандидати за убежище в Турция, често след като са ги били и ограбили.

Решението за подаръка беше взето след заседанието на Европейския съвет, на което бяха обсъждани исканията на Великобритания, за да остане в Европейския съюз.

 

Тогава британският премиер Дейвид Камерън изказа благодарност на Бойко Борисов за подкрепата, която му оказал по време на срещата и съобщи, че е помолил негови служители да придвижат предложението за предоставяне на джипове на българските граничари в помощ на успешното укрепване на границите ни.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети