ЧЕЗ обезопаси още 167 гнезда, Дупница е сред градовете с най-много реновирани щъркелови домове

DenNews.bg
10.03.2016
размер на текста:

Тази пролет 167 обезопасени гнезда ще посрещнат завръщащите се в България щъркели, след като от "ЧЕЗ - България" са работили през зимните месеци, за да монтират на тези гнезда платформи, специално конструирани да предпазват птиците от токов удар.
Платформите са инсталирани на ключови места, така че едновременно да запазят живота на птиците и да намалят риска от възникване на аварийни ситуации по мрежата, обслужвана от компанията, информират от ЧЕЗ.
Типично за този вид птици е, че всяка пролет те се връщат в собственото си гнездо, като добавят нов материал, което обаче води и до риск както за живота им, така и за сигурността на електроразпределителната мрежа.
Съгласно инструкциите от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) върху платформата трябва да се постави поне 1/3 от субстрата, което е напълно достатъчно щъркелите да се върнат в старото си гнездо.
ЧЕЗ стриктно спазват всички изисквания, уверяват от компанията, която работи по проблема с експерти от Българското дружество на защита на птиците.
През последните години "ЧЕЗ Разпределение България" са обезопасили общо около 360 гнезда на лицензионната си територия. Най-активно в тази област се работи във Видин, Козлодуй, Левски, Лом, Плевен, Гулянци, Белоградчик, Ловеч, Дупница и Сливница.
Мерките са част от политиката на компанията за отговорно отношение към опазването на биологичното разнообразие, избягване на евентуални пожари по електроразпределителната мрежа вследствие на запалвания на щъркелови гнезда, както и за опазване на биологичното разнообразие.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети