Исхемична болест на сърцето убила Тодор от Враца

DenNews.bg
05.02.2016
размер на текста:

 19-годишният Тодор, който издъхна след спречкване и бой с двама братя на улица във Враца, е починал от исхемична болест на сърцето. Това сочат резултатите от петорната съдебно-медицинска експертиза, която е от ключово значение за делото за смъртта на Тодор.
„Йорданов е боледувал от наследствено хронично заболяване на сърцето, а именно аритмогенна деснокамерна дисплазия /кардиомиопатия/, което има продължително протичане и постепенно развитие. Тежките болестни промени в сърдечния мускул, корелират с медицински данни за сърдечно страдание с прояви на аритмии, наложили извършване на специализирани кардиологични прегледи, както и с обстоятелствата към момента на смъртта, описани от очевидците на мястото на инцидента. При тези болестни изменения в сърдечния мускул смъртта може да настъпи и внезапно, бързо, неочаквано и при видимо добро здраве. Всички констатирани травматични увреждания при аутопсията и ререаутопсиите се дължат на действието на твърди тъпи предмети с незначителна кинетична енергия. Следва да се отбележи, че част от уврежданията са получени след прилошаването и падането върху терена, а други – от проведените реанимационни мероприятия. Категорично трябва да се има предвид, че установените травматични увреждания по трупа на Тодор Йорданов с оглед вида, характера, тежестта и локализацията им, не могат да доведат и не са довели до настъпването на смъртта. По своята медико-биологична характеристика тези травматични увреждания са причинили болка и страдание. При извършено химическо изследване не се установи наличие на алкохол и упойващи вещества”, се казва в експертизата.
Момчето издъхна в болницата във Враца на 12 януари след спор на улицата, последван от бой. Двама братя - Иван и Десислав Дамянови, бяха задържани за смъртта на Тодор.
На двамата първоначално бяха повдигнати обвинения за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на нанесена лека телесна повреда. Това предизвика протести във Враца, след които главният прокурор Сотир Цацаров изпрати в града прокурори от ВКП. В същия ден наблюдаващият прокурор по делото повдигна на биячите на Тодор обвинения за умишлено убийство.
Двамата братя първоначално бяха с мярка за неотклонение домашен арест, а впоследствие бяха пуснати под гаранция от по 2000 лева за всеки.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети