Бивш шеф на НЗОК с последна дума за състоянието на общинската болница в Дупница

DenNews.bg
05.02.2016
размер на текста:

Д-р Пламен Цеков

 Бившият шеф на Националната здравноосигурителна каса и бивш депутат д-р Пламен Цеков влиза в комисията, която ще провери състоянието и дейността на общинската болница в Дупница.
Както писахме, работни групи от по трима съветници и външни експерти трябва да извършат обстойни проверки на всички общински дружества, предприятия и бюджетни дейности и да представят пред Общински съвет доклади за състоянието и предложения за подобряване на състоянието и управлението им.
Предложението за проверките е на председателят на ОбС Ивайло Константинов, а сформирането на комисиите бе одобрено на последната редовна сесия на местния парламент преди седмица.
Съставът на комисиите вече е готов, а

 

ревизията в болницата започна днес сутринта.

 

Комисията за проверка на МБАЛ „Св. Иван Рилски” – с най-лош финансов резултат от всички общински дружества, е в състав: Росен Тимчев от ГЕРБ, д-р Кирил Кирилов от ЕНП и д-р Пламен Цеков, независим експерт.
Росен Тимчев, който бе кандидат за общински съветник в листата на ГЕРБ на последните местни избори, към момента е съветник към комисията по здравеопазване към парламента.
Д-р Кирил Кирилов, кандидат-кмет на последните избори, пък се връща в болницата като проверяващ, след като няколко години бе дясна ръка и заместник на управителя д-р Любомир Таушански.
Днес двамата са получили част от изисканите документи – договори, обществени поръчки и друга информация, а останалата част ще бъде получена в понеделник, обясни за DenNews.bg Тимчев.
Следващата седмица комисията ще се събере да се запознае с документите, като крайната оценка и предложения ще бъдат изготвени с участието и на д-р Пламен Цеков.
„Включването на д-р Цеков в комисията бе подкрепено единодушно, тъй като той има опит и реален поглед върху здравната система и управлението на болниците. Това е външен, надпартиен експерт, чието мнение е изключително важно”, коментира председателят на ОбС Ивайло Константинов.

 

Общинското дружество ВиК, горещ картоф за всички управляващи в годините, ще проверяват Ангел Ангелов, ГЕРБ, Стоян Шушков, Обединен демократичен блок и Александра Маркова, Реформаторски блок.

Всички те са експерти, предложени от партиите, без в момента да са общински съветници.
В комисията за проверка на ГУМ влиза само един настоящ общински съветник – Иван Раков от ОДБ. Вторият член е Тодор Бачев, предложен от Движение 21.
По предложение на ГЕРБ в

 

ГУМ ще проверява и директорът на дирекция „Контрол на пазара” в Комисията за защита на потребителите Емилия Елчинова.

 

Трима съветници ще проверят работата на Ученическо хранене – Дупница. Това са Виолета Инкьова, която е директор на СОУ „Св. П. Хилендарски” и общински съветник от ГЕРБ, шефът на частен медицински център и съветник от ЕНП д-р Крум Бонев и Димитър Крекманов от ГЕРБ.
Във Финансово-счетоводна къща влизат съветниците Даниел Бойчев от БДЦ, Емил Станкев от ГЕРБ и Виолета Зашева от Движение 21.
Общинските предприятия ще провери комисия, начело с юриста на Общински съвет Милен Попов, ГЕРБ, Павел Коларски от БДЦ и Йордан Димитров от ГЕРБ.
Бюджетни дейности ще проверят съветниците Дилиана Диканска от ГЕРБ, Костадин Костадинов от ОДБ и Николай Табаков от Реформаторски блок.

Ивайло Константинов инициира проверките, тъй като една част от дружествата са в тежко финансово състояние, а други дори да реализират печалба тя е минимална и не позволява изпълнение на приходната част, заложена в бюджета на община Дупница, като дивидент.
Община Дупница е едноличен собственик на капитала на търговските дружества ВиК, ГУМ, Ученическо хранене, Финансово-счетоводната къща. Три са общинските предприятия, а бюджетните дейности са четири: Социално предприятие за обществено хранене, Паркинги и гаражи, Поддържане и озеленяване на териториите за обществено ползване, Домашен социален патронаж и диетично столово хранене, Исторически музей.
Целта на проверките ще бъде изясняване състоянието и организацията на дружествата и предприятията, за да може Общински съвет да предприеме действия в своята компетенция за завишаване на приходите от дейността, както и за развитието им.
Комисиите разполагат с две седмици за извършване на проверките и представяне на доклади в Общински съвет.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети