Осъдиха брата на починалия след ромското меле в Дупница за закана за убийство

DenNews.bg
03.02.2016
размер на текста:

 Братът на 34-годишният Любен Любенов, който почина след тежка травма, получена в ромското меле между представители на Горна махала и Гиздова махала, получи осъдителна присъда за закана за убийство.
Както сме писали, в нощта срещу 28 септември в района на „Цигането” възникна спор между младежи от двете махали, а по техни сигнали на мястото се изсипали около 30 души и водачите им – Калин Георгиев от Гиздова махала и Евгени Янев-Ладимото.
В мелето 34-годишният Любен е ударен в областта на главата с тъп предмет, в следствие на което получава черепно-мозъчна травма. Веднага пострадалият бе транспортиран за столична клиника, където почина в средата на месец ноември.
Единствен задържан за 24 часа след масовия бой бе ромският лидер Калин Георгиев. Последваха два протеста-един пред полицейското управление с искане да бъде освободен, а друг пред Районен съд с искане да бъде задържан и съден.
Пред Районен съд-Дупница Владимир Любенов се призна за виновен, за това че на 26 октомври 2015 г. се е заканил с убийство на Калин Георгиев с обаждане по телефона.
„В момента съм в София при хора, на които те поръчвам да те убият или да те сложат в инвалидна количка! Че ходиш в подземното царство! Много малко време ти остава за живот! Ти си мъртъв рано или късно! Поръчал съм те на хората от София да те ликвидират!”, са отправените от Любенов закани.
Когато получил обаждането Калин Георгиев бил на разпит в полицията и пуснал телефона си на високоговорител, така заплахите на Любенов били чути и от униформени.
Постановената на Любенов присъда, след сключено между подсъдимия и прокуратурата споразумение, е пробация, включваща задължителна регистрация по настоящ адрес и срещи с пробационнен служител два пъти седмично за срок от шест месеца.
Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.


Междувременно прокуратурата продължава разследването срещу Калин Георгиев за закана за убийство по жалба на Евгени Янев.

 

Проверката все още е на досъдебна фаза и предстои внасянето на делото в съда.
Както сме писали, Калин Георгиев обясни, че отивайки на мястото на боя, след като бил повикан от племенниците си, попада в капан, заложен, по думите му, от Ладимото.
Родителите и близките на Любен пък са категорични, че вината за боя и смъртта на пострадалия е изцяло на Калин Георгиев.
Първоначално бе образувано дело за нанасяне на тежка телесна повреда в Районна прокуратура-Дупница, но след смъртта на Любен, делото бе поето от Окръжна прокуратура-Кюстендил. Разследването там продължава.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети