Отдаваме чест на велики дупничани с пана за живота и постиженията им

DenNews.bg
26.02.2016
размер на текста:

Спирките в Дупница ще изглеждат така.

 "Дупница помни...", под този надслов от утре в града ще започне монтирането на информационни банери по спирките в града. Паната са посветени на свързани с Дупница личности, оставили ярък отпечатък в историята на града и България. Информацията за живота и постиженията им е обработена от служителите на Исторически музей-Дупница, откъдето са осигурени и фотографиите.
"Идеята се роди спонтанно. Не веднъж сме си говорили, че хората, най-вече младите, не познават историята на родния си град. Знаят малко и за знаменитите личности, които са дали много на Дупница и България. Трябва да знаем и помним тези личности и постиженията им. Решихме да се спрем на този вариант, защото е достъпен – докато чакаш автобуса може да прочетеш какви хора е имала Дупница и да не се срамуваш утре, че градът ти не е дал нещо на света. Христаки Павлович, ген. Тодор Радев, Даскал Ристо и т.н. Какво знаем за тях, ако не се интересуваме? Задавам риторичния въпрос - колко хора знаят, че бащата на ксерокса е акад. Георги Наджаков и откритията му се ползват в няколко области. Той е голям дупничанин, признат е в целия свят, но в България малцина знаят за него. Разкритията му са в основата на електрофотографията и намират приложение в областта на телевизионната техника, при запаметяващите устройства, рентгените и при извършване на снимки от космически спътници...", коментира кметът на Дупница Методи Чимев.
"Това е продължение на нашето желание да възраждаме в региона българщината и обичаите ни и да помним, че сме дупничани, но преди всичко горди българи. Така както отстоявахме позицията си за сградата на галерия Джамията, така както възродихме с младите хора един забравен обичай на Йордановден, или пък шествието на 19 февруари... Трябва и ще продължим да напомняме, че България и Дупница имат история, личности и имена, които трябва да бъдат помнени с гордост от всички. Затова решихме паната от кампанията „Дупница помни” да бъдат готови за 3 март - един от най-българските празници. Идеята ни за следващата година да разширим каmпнаията с великите българските царе. Вече работим по въпроса ", заключи инж. Чимев.
Сега, в първия етап на кампанията, се отдава заслуженото на Св. Иван Рилски, Васил Левски, Христаки Павлович – Дупничанин, Аверки Попстоянов, Христо Димитров – Даскал Ристо, Димитър Янакиев Бисеров, Христо Меджидиев, Никола Лазарков, Иван и Крум Чапрашикови, Никола Додов, д-р Иван Христов Лобутов, ген. Тодор Радев, Никола Коларов, Димитър и Елена Топлийски, акад. Георги Наджаков и Невена Коканова.

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети