Примирието в Сирия влиза в сила в полунощ, ООН ще гласува резолюцията

DenNews.bg
26.02.2016
размер на текста:

 Тази вечер в полунощ влиза в сила договореното спиране на огъня в Сирия. Специалният пратеник на ООН за Сирия ще изнесе доклад в този час и се очаква да обяви дата за възобновяване на мирните преговори между режима и опозицията.
Подготвената от Русия и Съединените щати проекторезолюция за Сирия беше внесена в Съвета за сигурност на ООН снощи. Тя предвижда бойните действия да бъдат прекратени в полунощ на 27 февруари. Според документа, сирийската армия и опозиционните групировки са уведомили Москва и Вашингтон, че "приемат и подкрепят условията за спирането на бойните действия и вече участват в него". След приемане на проекторезолюцията в рамките на днешния ден, към нея ще бъде приложено и споразумението между Русия и Съединените щати от понеделник. То включва списък на групировките, срещу които бойните действия няма да бъдат прекратявани, в това число "Ислямска държава".

Резолюцията ще бъде гласувана на специално заседание още тази вечер. По време на закритата част от срещата специалният пратеник на генералния секретар на ООН Стафан де Мистура ще представи пред членовете на Съвета за сигурност доклад за усилията за уреждане на конфликта. Още преди заседанието обаче, той изнесе кратък брифинг за медиите.

Стафан де Мистура, специален пратеник на ООН за Сирия: "Ако стане както се надяваме и прекратяването на насилието се задържи ефективно, това ще има голям принос за ускоряването на доставките на помощи за нуждаещите се в Сирия. Не само в окупираните райони, а навсякъде!"

След среща с екипа си по въпросите на националната сигурност, американският президент Барак Обама заяви решимостта на Съединените щати да направят всичко възможно споразумението да проработи. Той все пак предупреди, че има основания за скептицизъм. Държавният глава посочи, че прекратяването на бойните действия има потенциала да доведе до преговори за политическо споразумение за край на гражданската война, след което всички страни да съсредоточат мощта си върху "Ислямска държава"/БНТ

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети