Историческият музей кани в Околийската къща деца да творят заедно мартеници

DenNews.bg
26.02.2016
размер на текста:

Днес от 14:00ч. в изложбена зала „Околийска къща”, Исторически музей – Дупница кани всички малки приятели на музея (деца над 7 годишна възраст) на работилницата „Да се закичим за здраве”.
В нея ще изработваме българската традиционна мартеница. Етнографът на музея Десислава Атанасова ще ни пренесе във вековната културна история на българина, ще ни разкаже за традициите, символиката и историята на мартеницата.
Специално участие ще вземат бабите от ЖФГ при НЧ”Светлина-1927”, с.Бистрица. С тяхна помощ всяко дете ще изработи своя оригинална традиционна мартеница.
Инициативата ще съживи българската традиция, а всяка мартеничка ще донесе пожелание за здраве и благополучие на майстора, който я е изработил. Малчуганите ще имат възможност, освен да се научат да си правят мартенички сами, да научат и за традиционните български обичаи за първи март.
Специално жури ще отличи най-оригиналната от всички мартеници, която ще бъде наградена. Победителят ще бъде обявен и на фейсбук страницата Жельова къща-етнографска експозиция.
С изработените мартеници малките приятели на музея ще закичат на 1 март дърво в центъра на град Дупница.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети