Спрете да пиете вода на поразия,рискувате сериозно да станете аквахолици!

DenNews.bg
25.02.2016
размер на текста:

 До любопитен извод са стигнали специалистите по здравословно хранене от Калифорнийския университет в САЩ. Според тях водата ще носи по-голяма полза, ако хората не само я пият, но се научат и да я ядат.
Именно затова те препоръчват да се употребяват много плодове и зеленчуци, тъй като течността, която се съдържа в тях, по-добре овлажнява организма, отколкото обикновената вода, пише Daily Meil.
Именно водата допринася за здравословното функциониране на вътрешните органи и системи и транспортирането на полезни вещества по целия организъм, извежда шлаките и токсините и допринася за поддържането на постоянна температура на тялото.
Водата влияе и на външния вид на човека, тъй като нормалното ниво на течности в организма допринася за еластичността на тялото и съхранението на младостта.

Медиците съветват да се пият около 2 литра вода за поддържане на тонуса на организма, което съответства на около осем чаши. Поради това разпространено мнение хората започват да пият много вода, като насилствено поемат течности, а това води до развитие на така наречения аквахолизъм. Въпросното явление се изразява в това, че човек се чувства некомфортно, ако няма със себе си шише с вода.
Според учените това поведение се явява отживелица на миналия век и голяма грешка, тъй като е необходимо към преминаването към яденето на вода. Още сега количеството течности, попадащи в организма чрез храната, представлява около една четвърт от цялото количество, но този показател трябва да се увеличи.
Изследователите обясняват идеята по следния начин: изядената вода се задържа в организма, осъществявайки максимално количество от своите полезни функции, а изпитата вода много бързо и безполезно излиза от организма, като отнася със себе си и полезни минерали и витамини.
Като показател за недостатъчната полза на изпитата вода те посочват такива симптоми като торбички под очите, подуване на глезените и корема. Причината е, че водата не се закрепва в клетките.
Освен това водата може да ускори и стареенето на организма, да допринесе за натрупването на излишно тегло и да затормози реакциите на човека. Докато водата, получена чрез храната, както можете да се досетите, се усвоява максимално от клетките, а това позволява да се получи максимална полза от нея.
По такъв начин учените препоръчват да се включат повече плодове и зеленчуци в храната, богати на течности actualno.com
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети