Българските евреи предлагат църквата ни за Нобелова награда за мир

DenNews.bg
25.02.2016
размер на текста:

Българската общност в Израел ще предложи Българската православна църква да получи Нобелова награда за мир за спасяването на българските евреи от Холокоста. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов с българската еврейска общност в Израел.
„Отношенията ни с Израел са повече от приятелски, с Бенямин Нетаняху сме добри приятели, имаме много общи политики и идеи”, каза по време на срещата късно снощи Борисов.
Българският министър-председател е на двудневно работно посещение в Израел. По-рано в сряда той посети Палестина и в град Рамала се срещна с министър-председателя Рами Хамдала и с президента Махмуд Абас. Днес Борисов ще се срещне с Натаняху.
„България е уникална, защото години наред работи добре с палестинската общност, и същевременно е в братски отношения с Израел и с българската общност. Израел е може би единствената страна, където отношението на всички към нашата страна е еднакво, без значение дали са десни, леви или от други партии - България я обичат всички”, каза Борисов.
Той препоръча на българската общност да прави представителства в България, защото в страната има много възможности за бизнес - в селското стопанство, във военната промишленост, телекомуникациите, електрониката и във високите технологии.
„Ако в България направим такава лоша магистрала като тази от Тел Авив до Рамала, "медиите ще ме изядат", каза Борисов по повод строителството на инфраструктурни проекти в Израел, на които работят и наши работници.
На въпрос дали не може правителството да защити от грабеж старите, самотни хора в селата, Борисов посочи, че в момента се прави реформа в МВР. Сега по документи има хиляди полицаи, но от тях поне шест-седем хиляди не са на улицата, а са в администрацията, обясни той.
Решението е тези хора да са в патрули по улицата. Този проблем е неприятен, защото всичките престъпници се разкриват, но това става след 15-та или 16-та кражба. Полагаме огромни усилия за реформа и мисля, че превенцията е по-важна, каза Борисов.

„България остава в нашите сърца, защото тя спаси нашите майки и бащи през Втората световна война”, посочи Мони Бар, почетен консул на България в Израел. „Споменът минава от поколение в поколение. Българската общност е с голямо влияние в Израел - имаме представители в икономиката, литературата и медицината. Тези хора имат успехи, защото България ги научи на честност, трудолюбие и скромност”, посочи още почетният български консул.

По-рано Борисов се срещна с палестинския премиер Рами Хамдала и приветства подписването на меморандум за създаване на Смесена комисия на ниво министри.
Със създаването на тази комисия двете страни ще имат възможност да задълбочат сътрудничеството във взаимно изгодни сфери като икономика, търговия, земеделие, вътрешни работи и др., коментира министърът на външните работи Даниел Митов, след като подписа документите с колегата си Риад Ал-Малики.
"Българо-палестинските отношения са традиционно добри и ще работим за тяхното развитие", посочи министър-председателят. Мост за тези приятелски отношения могат да бъдат над 5 хилядите палестински граждани, които са завършили образование у нас.
Бойко Борисов разговаря и с президента Махмуд Абас. Двамата обсъдиха възможности за развитие на сътрудничеството между двете страни, като акцент беше поставен върху приятелските отношения между българския и палестинския народ.
България подкрепя всички инициативи, които биха довели до положително развитие на близкоизточния мирен процес, заяви Борисов при срещите си в Рамала. Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети