Някой се сети: Главният прокурор на Гърция обяви блокадите по границата за престъпление

DenNews.bg
25.02.2016
размер на текста:

 Главният прокурор на Гърция Ефтерпи Куцамани е разпоредил съдебните органи в страната да предприемат действия срещу протестиращите фермери, които от седмици блокират основни пътища и гранични пунктове, съобщи гръцкият сайт "Екатимерини".
Куцамани е посочила, че препятстването на свободното придвижване на хора и стоки е престъпление, наказуемо от закона. "Считам за моя отговорност да напомня за вашето задължение да се намесите с подкрепата на полицейските власти", пише тя в писмо до прокуратурите.
Главният прокурор издава разпореждането след повече от месец на протести и блокади от гръцките земеделци срещу данъчната и пенсионна реформа на премиера Алексис Ципрас.
Гръцкото издание отбелязва, че от действията на фермерите страда не само страната, но са засегнати международни превози. Припомня и че българският транспортен министър Ивайло Московски предупреди, че ако Атина не вземе мерки и блокадата на границата не бъде премахната, български превозвачи на свой ред ще спрат да допускат гръцки камиони, изнасящи земеделска продукция.
По изчисления на българските власти загубите от гръцката блокада се равняват на около 10 млн. евро.


Днес затворен за товарни автомобили остава пункта „Илинден" – "Ексохи”

 

Пунктът е затворен от 0.45 ч. снощи. Протестиращите фермери пропускат леките коли и автобусите.
Останалите пунктове по границата ни с Гърция функционират нормално.
От 40 дни на ГКПП „Кулата” всекидневно се образуват километрични опашки от тирове.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети