Днес учредяват сдружение за издигане на монумент на Дупнишките барикади

DenNews.bg
24.02.2016
размер на текста:

Днес ще бъде учредено сдружението, чиято основна идея е издиганатео на монумент на Дупнишките барикади.
Както писахме, на 4 февруари, когато отбелязахме 19 г. от Барикадите, председателят на Общински съвет и местен лидер на ГЕРБ Ивайло Константинов предложи създаването на инициативен комитет. Днес комитетът ще пристъпи към учредяване на сдружението с нестопанска цел и следващите юридически стъпки.
„Целта е не само да бъде издигнат монумент на Барикадите, но и да бъдат възстановени еврейските гробища. Трябва да помним миналото, това са хора от нашата история и сме длъжни да отдадем, това което се полага. Трябва не само да възстановим гробовете, но и да възстановим едно позабравено място в историята на града. Идеята е мястото да бъде реализирано като истински парк”, обясни Константинов.
Що се отнася за монумента на Дупнишките барикади, след като сдружението бъде учредено ще се премине към набиране на средства за проектиране и изграждането му. „Рано е да фиксираме мястото му, но определено има воля от страна на кмета Методи Чимев да бъде отреден подходящ терен или място за изграждане на монумента”, коментира още председателят на ОбС-Дупница. Той обясни, че напрежението и съмненията около продажбата на емблематичния терен, осъществена от екскмета Атанас Янев, са неоснователни. „Сделката е законна. Взета е и доста добра цена. Трудно може да си говорим, че може да очуждим този имот”, коментира Константинов.
За да се премине към възстановяването на еврейските гробища трябва да бъде осъществен контакт с наследници. „Имаме осъществени връзки с еврейски дружества за тази цел. Освен това имаме намерение да бъде реализиран еврейски културен дом, евентуално и музей. Дупница е от малкото градове с голяма еврейска общност. Това сега е забравено, но трябва да се знае. С оглед на цялостния пакет от социално–икономически мерки, които предвиждаме за възстановяване на имиджа на икономически живот в града, тази общност никак не ни е за пренебрегване и ще направим всичко възможно да я привлечем на наша страна”, обясни още Ивайло Константинов.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети