Съдът в Белград ще гледа делото за екстрадицията на Цветан Василев

DenNews.bg
24.02.2016
размер на текста:

Колаж: БНТ

 Не е ясно за колко часа е насрочено делото, то се гледа при закрити врата, каза специалният пратеник на БНТ в Белград Иво Никодимов.
Адвокатите на Василев отказват коментари.
България иска връщането му у нас заради обвинение в източването на 206 000 000 лева от фалиралата КТБ, а също и за безстопанственост.През март миналата година искането за екстрадиция беше уважено на първа инстанция, но впоследствие - отхвърлено от Апелативния съд в сръбската столица. Каквото и да постанови Висшият съд в Белград, окончателното решение за екстрадицията на Цветан Василев ще бъде взето от министъра на правосъдието на Сърбия.

В началото на този месец главният прокурор Сотир Цацаров сезира две европейски институции заради тромавата процедура по искането за екстрадиция на банкера.

В писмо до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността Цацаров настоява за спешно разглеждане на казуса.

Двегодишният срок за разследване изтича това лято. Междувременно доклада за проследяване на активите на КТБ в несъстоятелност, изготвен от компанията "Аликс Партнърс", беше заведен вчера в секретната секция на деловодството на парламента. Със съдържанието му могат да се запознаят всички народни представители, но при условие, че спазят клаузата за конфиденциалност.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети