Дупничанин за блокадата на границата: Нямаше добри, гърците го обърнаха на печалбарство, нашите върнаха кола с бебе

DenNews.bg
22.02.2016
размер на текста:

Блокадата на границата ни от страна на гръцките фермери доведе не само до огромни загуби за български фирми и превозвачи, но е използвана и за бързо печалбарство от страна на съседите ни. Това разказа Милен Давитков от Дупница, който прекара три денонощия на блокирания пункт Кулата с двама свои приятели, след като решили да прекарат уикедна на риболов в Гърция.
„Бедствие за всички, с изключение на гърците. Това се случваше на границата в продължение на денонощия. Бедствие, причинено от групички пияни до козирката мъже. Гърците бяха мъртво пияни, мятаха скари, палеха огньове от гуми. Постоянно на границата имаше не повече от 20-ина души протестиращи. Идваха, пиеха, напиваха се и си тръгваха, сменени от други. Ходеха между колите и камионите с дебели сопи, но дали да плашат или да се подпират – не знам. От нашата страна на границата не беше по-добре. Пак пияни мъже, като разликата беше, че в българско беше много, много, много по-мръсно –всичко отрупано в боклуци”, разказа за DenNews.bg Милен. Разочарован е не само от гърците, но и от нашите, които организираха контраблокада: „Гърците се чувстват безнаказани, гледат ни с презрение, така е, но пропускаха коли с бебета и малки деца, дори в часовете на пълна блокада. С очите си видях обаче как кола с бебе беше върната от контраблокадата на българите”.
Тримата дупничани се оказват на блокираната откъм Гърция граница в 4 часа сутринта във вторник. Чакат до вечерта, защото се носи мълва, че движението ще бъде пуснато поне за няколко часа. След това решават да минат през Македония. Веднага тръгват, но там ги спират – собственикът на автомобила е забравил зелената карта, която е нужна за пътуване извън ЕС.
Така пак се връщат на Кулата и чакането продължава. „В сряда сутринта напрежението значително се увеличи. Появиха се и повече полицаи, защото нашенци, които работят в Гърция, нямаха вече нерви и настояваха движението да бъде пуснато. През това време опашката все повече растеше и стигаше почти до Серес. За нас най-близкото село беше на 30 км.

Най-абсурдното беше, че се появяваха бусове със сандвичи и кафе и гърците завъртяха търговия на гърба на бедстващите. За сандвич и кафе искаха 10 евро”

разказва още Милен. Така решават един от компанията да отиде пеша до ГКПП Кулата и да извади зелена карта срещу 5 евро, защото на македонската граница за същото искали 60 евро.
„Добре че ни бяха останали някакви евра, за зелената карта и пак да заредим колата с гориво. Гърците не искаха и да погледнат български пари, макар че имахме у себе си. В 10 часа в сряда пак тръгнахме към македонската граница, макар че ни плашеха, че и там вече имало блокада. Първият път, когато отидохме нямаше абсолютно никой – нито коли, нито трактори. Когато се върнахме заварихме техника, огньове и пак пияни мъже, които искаха да спират движението. Някак минахме и така успяхме да влезем обратно в България”, казва Милен. За него най-необяснимото е поведението на българската власт. „Как може толкова дни хората да бедстват и не само да няма реални мерки да им се помогне, но и да липсва информация за ситуацията. Тираджиите бяха най-зле. Бяха им сложили 2 тоалетни на 30 км отсечка и това е. Екипи на БЧК не можаха да влязат в Гърция, защото трябвало там да ги чака екип на гръцкия Червен кръст, а те нямали ресурс, защото били на македонската граница – нямаше такова нещо. И двата пъти като минахме нямаше нито драма там, нито пък екипи на Червения кръст. Появата на транспортния министър Московски също беше абсолютно безсмислена, а поведението му под всякаква критика. На всичко отгоре излъга – не се е срещал с никого от гръцка страна, както каза”, казва още Давитков.
Той не смята да спира пътуванията си до Гърция, но подкрепя идеята за българска блокада на туристическия поток към съседите по Великден. „Не може така да ни унижават и да си правят каквото искат. Не само българи пострадаха, на опашките имаше поляци, румънци. Имаше камиони със стоки за и от къде ли не”, смята Милен.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети