Британците гледат на идеята за ЕС практично, не емоционално

DenNews.bg
22.02.2016
размер на текста:

Да се разбере британска психология, призова посланикът на Великобритания у нас Н.пр. Ема Хопкинс.
В студиото на БНТ тя обясни, че Великобритания е островна нация, което означава, че британците държим на суверинитета си и независимостта си. Именно заради това и на Острова има по-скоро практично, отколкото емоционално отношение към идеята за Европейски съюз, посочи Хопкинс.

След приключване на преговорите в Брюксел между Великобритания и ЕС и обявяването на датата за провеждане на референдума в Англия „за” или „против” остава на Великобритания в съюза, Хопкинс изрази задоволството си от резултата.

Сега според нея в страната предстоят едни 10 седмици много по-информирана кампания и правителството на Камерън действително ще може да даде много по-стабилни аргументи за оставане в ЕС.

„Искаме да се чувстваме по-сигурни и по-благоденстващи”, обясни посланикът. Тя обаче призна, че няма формирана позиция за това какво ще се прави, ако на референдума народът гласува за напускане на съюза.

„Не знаем какво правим, ако на референдума се гласува за излизане”, беше лаконична Хопкинс и допълни, че трябва да се обмисли сериозно каква ще бъде позицията на правителството, ако то трбява да предприеме стъпки по излизане на страната от Европейския съюз.

Посланикът е доволна от постигнатото от министър-председателя Дейвид Камерън – най-вече той е постигнал позиция, което ще допринесе народът да пожелае да остане в ЕС, смята Ема Хопкинс. В тази посока тя посочи възможността за повече самостоятелни решения на националните правителство, силна роля в политиката на общността, възможността да се регулират някои добавки, включително и детски добавки, които обаче изтичат извън Великобритания и дори извън Европейския съюз.

На въпрос за настоящата криза, в която се намира Европейският съюз, Ема Хопкинс заяви, че именно мигрантската вълна е показала колко е трудно един такъв съюз от 28 държави да координира политиката. Миграцията демонстрира някои от недостатъците на такава голяма организация. Тя трябва да е по-гъвката и по-динамична.

По отношение на граничния контрол позицията на Великобритания винаги е била една и съща и тя държи да се регистрират кои са действително бежанци, и кои не.

Хопкинс отчете усилията от страна на България, която „прави много голямо, за да установи кои са действително бежанци и кои не.”

На въпрос в каква степен промените, постигнати от Камерън в Брюксел, ще повлияят на българите във Великобритания, Хопкинс заяви, че договореното няма отношение към тях. При нас има много българи, които учат или работят, допринасят за формиране на Брутния вътрешен продукт.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети