Депутатите приеха декларация срещу блокадата на границата

DenNews.bg
19.02.2016
размер на текста:

Депутатите гласуваха декларацията, в която подчертават, че не приемат блокирането от гръцка страна на пропускателни пунктове на границата с България.

Декларацията беше приета единодушно с 186 гласа.

Българският парламент настоятелно приканва гръцките власти да предприемат необходимите мерки за въвеждане на ред и за осигуряване на свободно движение през границата. Народното събрание настоява отговорните български институции да продължат усилията си в посока на разрешаване на кризата в двустранен план.

Парламентът настоява Европейската комисия в ролята си на пазител на европейските договори и съблюдаващ прилагането им да вземе незабавно отношение по случая, включително и да започне наказателна процедура срещу правителството на Гърция.

Българските депутати изразяват увереност, че няма да бъде допуснато от гръцка страна кризата да доведе до влошаване на двустранните отношения.

Моля ви да подкрепите тази декларация, за да защитим не само българските превозвачи, а и много европейски, каза министърът на транспорта Ивайло Московски. Той заяви, че твърдо застава зад българските превозвачи и ще отстоява техните права и искания.

Министърът отбеляза, че от страна на Гърция незаконно е нарушено изконно право на ЕС за свободно движение на хора и стоки. Подиграват се брутално с близо 5000 камиона, каза той. Поведението на гръцките фермери е безобразно, всеки ден има пиянски изпълнения, предизвикват умишлено нашите превозвачи, каза министърът. На фона на това шофьори от българска и от гръцка страна тотално бедстват, допълни той.

Валери Симеонов от Патриотичния фронт предложи в декларацията да се добави, че НС е съпричастно със затрудненията на българските превозвачи и не укорява техните реципрочни действия. Текстът обаче не влезе в документа.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети