„Сини каски на културата” ще пазят историята от екстремисти

DenNews.bg
17.02.2016
размер на текста:

 Специален отряд, наречен „сини каски на културата” ще опазва древните ценности и паметници от посегателства на екстремисти. Това предвижда споразумение, подписано вчера в Рим от италианския външен министър Паоло Джентилони и генералния директор на Организацията на ООН за образование, наука и култура Ирина Бокова.
Церемонията се състоя в прочутите Бани на Дометиан в италианската столица, построени преди около 1700 години.
Документът, за който съобщава Асошиейтед прес, е за опазване на древни предмети на изкуството, паметници, археологически обекти и артефакти в конфликтни зони. Целта му е ценностите да не попадат в ръцете на екстремисти.
Освен отряд със специално предназначение в Италия ще бъде сформиран и център за обучение на експерти по защита на културното наследство. Той ще работи в град Торино.
Гръбнак на отряда ще бъдат италианските карабиниери - полувоенна структура с богат опит в борбата срещу трафика на похитени артефакти и предмети на изкуството. В него обаче ще има и историци и експерти по културното наследство.
Всяка страна ще може да се обърне към ЮНЕСКО с искане за помощ от "сините каски на културата". Високопоставени служители, цитирани от АП, казаха, че още не е уточнено къде ще бъде първата мисия на спецотряда.
Стратегията за защита на културното наследство "може в бъдеще да стане един от най-важните компоненти на борбата срещу тероризма", заяви министър Джентилони.
"Ние сме свидетели на трагедия, свързана с унищожаването на безценно наследство, на систематични и умишлени атаки срещу културата", каза при подписването Ирина Бокова.
ЮНЕСКО неведнъж остро е реагирала против разграбването и целенасоченото унищожаване на безценни антични паметници, включително против безчинствата на „Ислямска държава” в Сирия. Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети