Турция и Саудитска Арабия искат сухопътна операция в Сирия

DenNews.bg
17.02.2016
размер на текста:

 Турският президент Реджеп Ердоган и кралят на Саудитска Арабия Салман са обсъдили проблемната ситуация в Сирия в телефонен разговор. Двамата държавни глави са се съгласили, че конфликтът в страната не може да бъде разрешен, докато на власт в Дамаск е Башар Асад.Ердоган и Салман са изразили безпокойство от ударите на руската авиация и на сирийските правителствени сили северно от град Алепо. Двамата лидери са обсъдили и атаките на Кюрдските сили за защита на народа срещу северния сирийски град Азаз край турската граница, както и ответния обстрел от страна на турската армия.

Междувременно външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че неговата страна, както и Саудитска Арабия и още няколко европейски съюзници искат сухопътна операция в Сирия, но подобна военна акция трябва да се извърши съвместно, а не само от регионалните сили. Министърът заяви, че в коалицията няма консенсус по въпроса и стратегия за подобно нахлуване не е била обсъждана сериозно.

От сирийска страна вече заявиха, че прекратяването на огъня в страната ще отнеме много повече време от една седмица, както бе предвидено на международната конференция в Мюнхен през изминалата седмица. Говорителят на Държавния департамент на Съединените щати Марк Тонер също изказа своя скептицизъм относно бързото постигане на примирие и обвини Русия, че не спазва приетите мерки за прекратяване на въздушните удари над болници и цивилни хора.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети