20% от конфискуваното имущество на незаконно богати отива при бедните

DenNews.bg
12.02.2016
размер на текста:

 Поне 20% от конфискуваното от държавата имущество, придобито с незаконна дейност, ще отива след това за грижи към социално слабите и хората в неравностойно положение. Това предвиждат приетите от депутатите на първо четене поправки в Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, пише вестник Монитор.
Мотивът за тази стъпка е да се потвърди, че гражданската конфискация е насочена не само към борбата с организираната престъпността, а е във връзка и с възстановяването на справедливостта в обществото.
С промените се сваля и прагът на несъответствие между доходи и притежавано имущество, след превишаването на който се стартира процедура по отнемане. В момента той е 250 000 лв., като се смъква на 120 000 лв. и ще касае последните 10 години. Според вносителите сегашната сума е твърде завишена на фона на динамичната промяна в цените на недвижимите имоти, автомобилите и доходите.
Освен това поправките дават и повече правомощия на инспекторите на специализираната комисия за отнемане на бандитско имане. Предвижда се те вече да могат да правят претърсване и изземване, както и да снемат обяснения от проверяваното лице и неговите близки. Ще могат също така да изискват от съответните дружества разкриване на застрахователна тайна. До момента затрудненият достъп до такава спъва сериозно проверките. Източник: dnes.bg

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети