Катаджия влезе за 3,6 години в затвора заради въпроса "Какво ще правим?"

DenNews.bg
10.02.2016
размер на текста:

 Бившият вече полицай от Добрич Иван Петков влезе в затвора за подкуп. Петков беше окончателно осъден на 3,6 г. затвор, а присъдата му е приведена в изпълнение, съобщиха днес от Апелативната прокуратура във Варна.

Иван Петков беше осъден за поискан подкуп от 200 лева, за да не състави акт на шофьор без задължителна застраховка "Гражданска отговорност". Случаят е от 23 ноември 2012 г., когато 27-годишен мъж от Добрич отишъл с колата на братовчедка си до магазина, за да купи памперси на детето си. Мъжът нямал шофьорска книжка, а колата пък била без документ за застраховка.

Вечерта полицаят Петков бил в патрул със свой колега и след като се отклонили от района си, засекли колата на шофьора, който впоследствие подал сигнал срещу подкупния униформен.

Петков поискал от водача документ за самоличност и документите за колата. 27-годишният мъж обяснил, че колата не е негова. След като видял личната карта и че шофьорът няма книжка, нито застраховка "Гражданска отговорност", полицаят се обърнал по име към него с въпроса "какво ще се прави" и как ще се разберат, а мъжът отговорил, че не знае в какъв смисъл трябва да се разберат. След това полицаят му обяснил, че за тези нарушения ще има акт за 1000 лв., може да се състави наказателно постановление, с което да му бъде наложена до 1000 лв. глоба и че "ще отива на пробация".

"Какво ще правим - да пусна ли документите на делото или ще ми даваш колата?", питал униформеният.

Шофьорът разказал, че колата "Сеат Ибиза"е на братовчедка му и тя я продава, а той нямал пари, на което полицаят заявил, че ще купи колата за 500 лв. а за 300 лв. ще се оправи с колегата си от автопатрула. След още 3 дни, в които двамата не се спазарили, а документите останали у полицая, той свалил "мизата" на 200 лева.

Междувременно шофьорът научил, че Петков не за пръв път иска пари по същата схема и решил да сигнализира полицията, след което униформеният бил задържан с белязани пари. Предаването им станало в магазин, където шофьорът казал на полицая: "Бате Иване, 200 лева има, продадох коня на баща ми". Петков обаче не докоснал парите, а казал на мъжа да сложи четирите банкноти в торбичка, която му подал. След това мъжът напуснал магазина, но влезели колеги на Петков и го задържали.

На първа инстанция делото приключи в началото на миналата година, когато съдия Флорентина Неделчева от Окръжен съд-Добрич осъди Петков на три години и половина затвор и 5000 лева глоба.

В мотивите си за ефективната присъда съдия Неделчева пише, че Петков е бил опитен полицай и работата му била да охранява гражданите, особено като се има предвид ширещата се битова престъпност. Вместо това той напуснал два пъти района, в който трябвало да патрулира, за да се облагодетелства

"Изложеното относно начина на извършване на деянието разкрива високата степен на обществена опасност на него самото и на дееца т.е. на подсъдимия Петков. Степента на обществена опасност на деянието и дееца, мотивирани по-горе, предопределят неприложението на чл.66 ал.1 от НК спрямо подсъдимия", обяснява съдията, защо не осъжда Петков условно.

Присъдата е потвърдена и на следващите две инстанции, като Петков ще я изтърпява в затворническо общежитие при първоначален общ режим.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети