Учени превърнаха въздуха в гориво

DenNews.bg
10.02.2016
размер на текста:

Още една крачка към фантастичните възможности на бъдещето направиха учени от Университета на Южна Калифорния. Те са разработили успешно технология за получаване на гориво от въздух, разказва сайтът Tech Times.
Eкип, ръководен от изследователите Суря Пракаш и Джордж Олах, е разработил метод за превръщане на въглероден двуокис (СО2) в метанол - гориво, което е по-чисто и по-безопасно от фосилните горива.
Преобразуването на въглеродния двуокис в полезен продукт би било огромно постижение за опазването на околната среда. В момента CO2 представлява 82% от произвежданите при човешка дейност парникови газове в САЩ. Голяма част от газа се генерира при изгаряне на фосилни горива. Превръщането на СО2 в гориво ще означава както изгаряне на по-малко фосилни горива, така и използване на част от отпадъчния продукт, отделян при изгарянето им.
„Трябва да се научим да управляваме въглерода. Това е бъдещето”, коментира Пракаш в прессъобщение, цитирано от агенция „Фокус”. Новият метод включва нагряване на смес от вода, въздух и химикал, наречен уротропин. 79% от въглеродния двуокис в сместа се превръща в метанол. По думите на Пракаш техниката е сравнително семпла.
Засега полученият по този начин метанол е твърде скъп за да се предлага като комерсиална алтернатива на суровия петрол. Изследователите се надяват обаче, че метанолът ще започне да се използва в индустриални мащаби след 5, до 10 години.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети