Винетките остават на същите цени и догодина

DenNews.bg
08.12.2016
размер на текста:

 Винетките ще си останат на същата цена както и досега, каза регионалният министър в оставка Лиляна Павлова, цитирана от БНР. Тя представи новата визия на стикерите в пътната агенция.

Павлова подчерта, че цената си остава непроменена за втора поредна година. Както и досега за леките коли те ще струват по 97 лв. на година, 30 лв. на месец и 15 лв. за седмица.

Според регионалния министър цената на стикерите няма да се променя, защото се очаква още от началото на следващата година да се премине към изцяло новата система на електронните винетки и ТОЛ-таксите за тежкотоварните превозни средства.

Тя посочи, че досега проблеми е имало почти единствено с водачите на камионите, които са правили номера с използването на един и същ стикер на няколко возила.

За 2016 г. не е имало нито една изловена фалшива винетка.

Шофьорите на леки коли не са използвали ментета, нито са слагали грешно стикерите с малки изключения. Става дума за транзитно минаващите гастербайтери, които понякога не разбирали указанията и поставяли винетките грешно или използвали например август месец такива, купени през март.

Затова от министерството предлагат да се въведе и допълнителна "такса" - "глоба за нарушител". Ще се отнася за всички изловени да карат без валидни винетки. Глобата ще е от 100 лв. до 200 лв., но предстои да бъде гласувана в парламента.

Идеята е след като си я плати, водачът да получава документ, с който в рамките на 24 часа да може да се движи през страната.

Павлова припомни, че всяка винетка е валидна само ако на нея е записан регистрационният номер на возилото.

От пътната агенция са установили, че през тази година сериозно се е увеличила продажбата на винетки около 6,4 млн. броя, като тенденцията е до края на годината да станат 7 млн. Това се дължи основно на увеличения брой закупени месечни винетки.

Стикерите, купени през 2016 г., ще важат до края на януари 2017 г.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети