И БСП върна мандата за съставяне на правителство

DenNews.bg
07.12.2016
размер на текста:

Още едно спазено обещание в кабинета на държавния глава Росен Плевнелиев.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова върна мандата за съставяне на правителство. БСП е втората партия, която връща проучвателния мандат, след като в края на миналата седмица същото направи и премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.
Още с подаването на оставката на кабинета „Борисов 2” от ГЕРБ и БСП изразиха желание за провеждане на предсрочни парламентарни избори и заявиха, че няма да приемат мандат за формиране на правителство в рамките на това Народно събрание. За момента двете партии са с ясна и последователна позиция.
Драмите обаче продължават у другите парламентарни играчи – Патриотичен фронт и Реформаторски блок. На няколко пъти лидерите на двете формации променят позицията си, като надделява желанието им да остант близо до властта и да не се стига до избори.

Предстои президентът Плевнелиев да връчи трети проучвателен мандат, като папката ще бъде връчена на Реформаторския блок.
РБ вече започна консултации с парламентарно представени политически сили, за да разбере дали е възможно в рамките на този парламент да бъде формирано стабилно мнозинство. Първият разговор бе с ГЕРБ, а реформаторите заявиха волята си за недопускане на БСП и ДПС в управлението на страната. Те са категорични, че няма да предлагат политически лица в евентуален бъдещ кабинет.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети