Въоръжете се с търпение! Цяла секунда повече ще чакаме да дойде Новата 2017-а!

DenNews.bg
31.12.2016
размер на текста:

 Настоящата 2016 г. няма да си отиде толкова лесно, колкото всички се надяват, шегуват се учените.

Последната минута от последния час на 31 декември ще бъде с цяла секунда по.дълга от стандартните 60 секунди, за да може по този начин часовниците ни да влязат в съответствие с въртенето на Земята, съобщи "Нешънъл джиографик".

"Тази допълнителна секунда, или "високосна" секунда, прави възможно синхронизирането на астрономическото време, което се определя от въртенето на Земята, с Координираното универсално време (UTC), което е изключително стабилно и се определя от атомни часовници от 1967 г. насам." - съобщиха от Парижката астрономическа обсерватория.

Тя е дом на Международната служба за въртене на Земята и референтни системи (IERS), която отговаря за синхронизиране на времето.

Според сайта на IERS, утре преди полунощ часовниците, показващи точно време следва да покажат два пъти 23 ч. 59 мин. 59 сек, след което да преминат към 2017 г., 1 януари, 0 ч. 0 мин. 0 сек.

Промяната се налага, тъй като въртенето на планетата не е равномерно и понякога се забавя или забързва, но като цяло тенденцията е към забавяне.

Посрещането на 2017 г. е събитието на деня в Google. Компанията посвети на новата година един от закачливите си дудъли - с часовник, показващ малко преди полунощ, и нетърпеливи личица-балони

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети