Масови арести в подземния свят, 8 наркодилъри и нелегални оръжейници са в ареста

DenNews.bg
03.12.2016
размер на текста:

 80 килограма хероин, предназначен за пазара в Западна Европа, е иззет при специализирана полицейска операция в „Студентски град“ в столицата. В акцията, под ръководството на Софийската градска прокуратура, са участвали служители на отдел „Наркотици“ - ГДБОП и колегите им от СДВР.
В хода на разследването на територията на София е задържан 35-годишният криминално проявен П.Д. от София. В колата му, която се е намирала в гараж в „Студентски град“, бил открито голямо количество хероин. Дрогата е била разпределена в два куфара - 165 пакета, увити с тиксо. С полеви наркотест е установено, че става въпрос за хероин. Задържан е и М.И./47г./, криминално проявен. Той е трябвало да транспортира дрогата зад граница.
По предварителна оценка наркотика е на обща стойност 2,7 млн. евро.
Според главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов, ако наркотикът е бил достигнал до крайната си дестинация, неговата цена би била двойно по-голяма. Той обобщи, че по линия на противодействието на разпространението на наркотиците тази година структурите на МВР имат с какво да се похвалят и имат основани да бъдат доволни. Общо през 2016 г. са открити и иззети над половин тон хероин, над половин тон синтетични вещества и над 100 кг кокаин.
Подробности за успешната операция бяха предоставени от главния секретар на МВР гл. комисар Георги Костов, заместник-директора на ГДБОП старши комисар Стоян Темелакиев, говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, ръководителя на Специализираната прокуратура Иван Гешев и началника на отдел „Противодействие на наркотрафика“ – ГДБОП Цветан Панков. При друга акция двама мъже са задържани в Бургас за разпространение и съхранение на наркотици при специализирана полицейска операция. Тя е проведена вчера от служители на СБОП-Бургас и ОДМВР-Бургас под наблюдението на Окръжната прокуратура в морския град. Резултатите от операцията бяха обобщени от главния секретар на МВР гл. комисар Георги Костов, заместник-директора на ГДБОП старши комисар Стоян Темелакиев, говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, ръководителя на Специализираната прокуратура Иван Гешев и началника на отдел „Противодействие на наркотрафика“ – ГДБОП Цветан Панков.
Двамата мъже – Д.Х. от Разград и С.А. от Бургас са заловени в момент на сделка. От тях са иззети около 20 000 зелени таблетки /5,8 кг/ с нарисувано върху тях усмихнато лице. При експертиза по-късно е установено, че те съдържат MDMA, екстази.
По случая е образувано досъдебно производство. На Д. Х. е повдигнато обвинение за незаконна търговия и притежание на наркотици /чл. 354 от НК/. Утре окръжната прокуратура в Бургас ще поиска постоянна мярка за задържането му. В хода на разследването е установено, че срещу 53- годишния има друго досъдебно производство за контрабанда на цигари.
По първоначални данни, заловеното у тях наркотично вещество е било на стойност между 42-43 хиляди лева.

Престъпна група, занимавала се с производство и разпространение на боеприпаси, бе разбита при специализирана полицейска акция на ТСБОП-Стара Загора. Операцията е проведена под надзора на Специализираната прокуратура.
В акцията, проведена на 2 декември на територията на Стара Загора, освен служителите на ТСБОП-Стара Загора, са участвали и сили от териториалните сектори в Пловдив, Сливен и Хасково, служители от ОДМВР-Стара Загора и СОБТ.
В хода на процесуално-следствените действия са проверени седем адреса. Оттам са иззети 16 пистолета, 8 пушки, 5 цеви, 36 пресовки хексоген, взривно вещество, 806 патрона, около 30 гилзи, 7 пълнители и шест кутии барут. Установени са още 77 капсул-детонатори, два снаряда, огнепроводен шнур, взриватели за гранатомет и за гранати, 242 капсули за възпламеняване и 103 сигнални ракети.
Задържани са петима мъже – Д.М./69г./, Т.И./63г./, Д.А./43г./, Т.Т./53г./ и Д.Б./63г./. Наложена им е полицейска мярка за 24 часа. Двама от заловените са действащи служители на оръжейна фирма. От цялата престъпна група, само един е известен на полицията.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети