Джерманци блокират Е-79 на втори януари, готвят и гражданско неподчинение срещу депото

DenNews.bg
26.12.2016
размер на текста:

Блокада на главния път имаше и през 2013 г. Снимка: Архив

Решено е. Жителите на дупнишкото село Джерман преминават към ефективни протести срещу решението за разполагане на регионалното депо за неопасни отпадъци на тяхна земя.
На втори януари джерманци ще блокират главен път Е-79, съобщи днес председателят на местния инициативен комитет Борислав Тасков.
Следват и по-решителни действия, като гражданско неподчинение. Джерманци са готови не само за барикади, но и за това да блокират работата на община Дупница с окупация на кметските кабинети.
Повече информация за намеренията си от инициативния комитет ще съобщят на пресконференция утре, 26 декември.
„Разбираме, сега настроението е празнично. Но бъдещето ни се решава сега и не може да отлагаме”, коментира Тасков.
Както сме писали, след няколко години бавене и разхождане на депото и из друго села и точки на картата на община Дупница, депото бе върнато на първоначалната локация, посочена от местните управляващи – село Джерман.
Местните въобще не искат да чуят обясненията, че вече се касае за център за преработка на неопасни битови отпадъци, а не за депо в общоприетия смисъл на сметище.
Решението за разполагане на депото в Джерман бе взето на предпоследната сесия на Общински съвет-Дупница, на която първоначално бе коментирано разполагането на центъра в село Пиперево. Това предложение обаче отпадна, тъй като теренът в Пиперево е по-неподходящ от този в Джерман.
Теренът в Джерман е и единственият с когото реално община Дупница може да се вмъкне в кратките срокове за кандидатстване – до пролетта на 2017 г.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети