Издирват тунизиец за нападението с камион в Берлин

DenNews.bg
21.12.2016
размер на текста:

Германската полиция издирва тунизиец за атаката, извършена с камион срещу коледен базар в Берлин. Имиграционните документи на обявения за издирване са намерени в камиона. Смята се, че той е ранен.
В кабината на камиона е открит ДНК-материал, затова полицията претърсва болници в Берлин и Бранденбург, съобщава "Шпигел".
Според медията документите за пребиваване са на името на Анис А., роден през 1992 г. в град Татауин. Той използва общо четири различни имена и има различни рождени дати.
Заподозреният изглежда е имал местожителство в Берлин и в Северен Рейн-Вестфалия. Процедурата му по получаване на убежище още не е била завършена.
Припомняме, че камион с полски регистрационен номер нарочно се вряза на 19 декември вечерта в множеството на коледен базар и уби 12 души. 48 души бяха ранени.
Полицията първоначално задържа заподозрян за нападението пакистанец, влязъл в страната на декември 2015 г., пребиваващ в бежанския център "Темпелхоф" и говорещ рядко срещания език балуджи. Той отрече да има общо с инцидента. Поради липса на доказателства задържаният бе освободен вечерта във вторник.
Още не е ясно, дали "Ислямска държава" стои зад атентата, както самата организация обяви вчера. Ако се потвърди, това ще бъде първата ислямистка атака с много жертви в Германия.
Полицията съобщи още, че до снощи са получени 508 сигнала от граждани, отнасящи се до престъплението. До тази сутрин не е ясно дали следствените органи имат конкретни улики, по които да работят. Според шефа на германската следствена служба (БДК) обаче в най-скоро време предстоят арести.
Йорк Радек, шеф на Германския полицейски съюз, каза по "Дойчландфунк", че разследването се фокусира върху ДНК и други следи от местопрестъплението, върху оценката на данните от джипиес записите на камиона и върху мобилни телефони, иззети на мястото на атаката.
Междувременно властите повсеместно засилват мерките за сигурност. "Ние искаме да увеличим полицейското присъствие и да укрепим защитата на коледните базари. Ще имаме повече патрули. Те ще носят автомати. Искаме да направим по-труден достъпа до базарите, като паркираме автомобили край тях", каза председателят на групата на 16-те провинциални вътрешни министри Клаус Буйон, цитиран от вестник "Пасауер нойе пресе".
Баварският вътрешен министър Йоахим Херман каза по германското радио, че рискът от ислямистки атаки е повишен заради наплива от мигранти. Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети