Затягат мерките за сигурност на коледните базари в цяла Европа

DenNews.bg
20.12.2016
размер на текста:

Европа затяга мерките за сигурност около коледните базари заради нападението в Берлин. Засилено е полицейското присъствие край празничните щандове в Белгия, съобщиха местните медии. Отбелязва се, че още при обособяването на базарите там са били взети под внимание поуките от атентата в Ница това лято, където камион уби 86 души.
Властите уверяват, че проникването на големи превозни средства в пешеходните зони в столицата е възможно само през определени места, запречени от полицейски автомобили. Заграждения с бетонни блокове на входовете не са поставени, за да може оттам да преминават спасителни екипи в случай на необходимост.
Засега Белгия запазва третата, предпоследна степен на готовност за атентат, въведена още преди година. В събота властите съобщиха, че десетина непълнолетни са задържани за подготовката или извършването на нов атентат на коледен пазар.

Австрийският министър на вътрешните работи Волфганг Соботка нареди увеличаване на патрулите по улиците на австрийските градове след трагичните събития на коледния базар в Берлин. Оперативният щаб в австрийското министерство на вътрешните работи се събра днес, за да анализира случилото се в съседна Германия.

Полицията в английския град Манчестър също увеличи патрулите из популярните там коледни базари след нападението на базара в Берлин, предаде Асошиейтед прес. Допълнително полицейско присъствие ще има на 10 базара, които в дните преди Рождество Христово са препълнени с хора.


Стана ясно, че 23-годишен пакистанец е предполагаемият извършител на нападението в Берлин, което полицията вече започна да разглежда като терористичен акт. Заподозреният е на име Навед Б., предаде ТАСС, като се позова на германския вестник "Велт".
Същевременно германските специални сили извършиха обиск в бежанския център, разположен в закритото берлинско летище Темпелсхоф.
Според тях в този бежански център е живял мъжът, арестуван за нападението с камион на коледния базар. Разпитани са четирима млади обитатели на бежанския център.
Засега властите не коментират дали обискът на центъра е свързан с нападението на коледния базар. Източник: Дарик

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети