Кука на теглич е пробила цистерната в Хитрино

DenNews.bg
20.12.2016
размер на текста:

Кука на теглич е пробила цистерната на гарата в Хитрино, съобщи транспортният министър Ивайло Московски в Народното събрание.
Той участва на съвместно заседание на вътрешната и транспортната комисия в парламента.
Ивайло Московски обясни, че влакът е тръгнал в 0.10 от бургаската гара Дружба, така както е бил заявен. Композицията е била с 26 вагона с общо тегло над 1000 тона. Влакът е потеглил със закъснение от 13 минути.
На гарата в Карнобат е имало смяна на локомотиви. Така е станало и на гарата в Синдел. На гарата в Хитрино е подаден сигнал за влизане в отклонение. Това означава, че скоростта е трябвало да бъде около 40 км/ч.
Композицията е минала през първата стрелка с 80 км/ч. Екстремно спиране на влака не е имало, както и не е установено понижаване на налягането във въздухопровода.
Първите пет цистерни и локомотивът минават през стрелката. След това започва дерайлирането. Куката на деветия вагон пробива десетата цистерна и така започва изтичането на опасния товар.
"До два дни ще бъде възстановено движението през гарата в Хитрино. Това ще става само през един коловоз. Иначе повече от месец ще отнеме възстановяването на жп инфраструктурата", каза още Московски.
Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова допълни, че първите екипи пожарникари са пристигнали от Шумен за около 15 мин. След това дошли и техни колеги от други градове. За около два часа са се събрали около 100 човека. Дошли са линейки от Разград, Шумен и Варна.
Над 50 къщи са с материални щети. Масово взривът е бил отвътре навън във всички къщи. Причината е статичното електричество. 770 души от МВР и над 200 единици техника са се включили във възстановителните работи.
Достъпът на всички жители до селото не може да стане едновременно, беше посочено още на заседанието. Първи вероятно в къщите си ще влязат тези, които живеят в по-високата част на Хитрино.
Снощи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че влакът е влязъл в отклонението със 78 км/ч при разрешени 40 км/ч. Двамата машинисти са отговорни за инцидента, но не може той да се дължи единствено на техните действия. Арнаудова посочи, че ще бъдат обвинени и други хора.
"Прокуратурата не се съмнява в психичното здраве на двамата машинисти, карали композицията, която се взриви в Хитрино. Въпреки това ще бъде назначена психиатрична експертиза, защото двамата са потърсили помощ в психиатрични заведения в Русе", допълни говорителят на главния прокурор.
Очаква се днес от Хитрино да бъде изведена цистерната, от която изтичаше газ и заради това беше обявена за най-опасната, предаде БНР.
Цяла нощ е източвано съдържанието й. Започват действия по изправянето й, доизточване на горивото до безопасен минимум, товаренето й и финализиране на операцията.
Началникът на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов отправи за пореден път апел към населението да прояви търпение.
Всички къщи в село Хитрино ще бъдат проверени за риск от взрив по изготвен план, вече се обмисля възможността за включване на електропреносната мрежа, заяви главният комисар на МВР Георги Костов.
Експерти от енергото, от ВиК, от общинското ръководство ще направят оценка какви рискове носят пускането на електрозахранването и на водоснабдяването. Предварителните данни, които имат тези експерти са, че няма да има големи затруднения. Източник: Dir.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети