Мълчаливото съгласие на чиновника вече важи за 13 административни процедури

DenNews.bg
20.12.2016
размер на текста:

"Мълчаливо съгласие" се въвежда поетапно в работата на държавната администрация, нещо за което бизнесът настоява от години. Принципът, че ако чиновникът не мотивира отказа си в определен срок, значи фирмата получава мълчаливо съгласие за дейността си, вече е въведен за 13 административни процедури, а е постигнато съгласие на експертно ниво за въвеждането му за още пет процедури.
Това е посочено в Доклада за изпълнението на мерките в Националната програма за реформи за 2016 г., който наскоро беше одобрен от кабинета.
По отношение на административната тежест при регистриране на фирми, в момента усилията са насочени към намаляване на таксите за регистриране на фирми, както и за облекчаване на процедурите за достъп на инвеститорите до ток, вода и газ, пише в доклада. Крайната цел на мерките е намалена административна тежест за бизнеса с 30%, което ще спести разходи за бизнеса от около 144,5 млн. лв. годишно.
Предстои и въвеждане на електронни обществени поръчки. Вече е открита процедура за възлагане на обществена поръчка за централизирана платформа за електронно възлагане, посочва "Стандарт".
За периода 1 ноември 2016 г. - 31 декември 2019 г. е планирано да бъдат сертифицирани 44 проекта по Закона за насърчаване на инвестициите на обща стойност от 825 млн. лв., предвиждащи създаване на 1890 нови работни места, пише още в доклада на кабинета. За всяка нова учебна година да бъдат включвани по две нови професии за дуално обучение, планира още Министерски съвет.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети